A Föld jelenlegi környezetvédelmi problémái

Mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy a víz, a levegő, a talaj az emberi élethez nélkülözhetetlen források. Ezek hosszú idő alatt alakultak ki, és megújulásra képesek. A bioszféra és ezek az alapvető tényezők mindaddig egyensúlyban is voltak, amíg az ember el nem kezdte hulladékaivalszennyezni környezetét. Ily módon veszélybe került az évmilliókig fennmaradt egyensúly a vízben, a levegőben és a talajban.
 
 

Az ember hatása a vízre

Földünk felszínének négyötödét víz borítja, ezért szinte hihetetlennek tűnik a hétköznapi ember számára, hogy egyes előrejelzések szerint bizonyos területeken komoly vízhiánnyal kell számolni a harmadik évezred elején. A ábrán is jól látszik, hogy az emberi fogyasztásra könnyen hozzáférhető víz mennyisége rendkívül kicsi a föld felszíni vízkészletéhez viszonyítva.
Táblázat
Ebbe a vízkészletbe bocsátjuk a technoszféra szennyezőanyagainak jelentős részeit. Ennek eredményeképpen az utóbbi 50 évben az 1 főre jutó jó minőségű édesvíz mennyisége egyharmadára csökkent.
 
 

Az ember hatása a levegőre

A Földünk légkörével hasonló problémák merülnek föl, mint a vízzel kapcsolatban. A Föld tömegéhez képest a légkör elenyészően kistömegű, s rendkívül vékony réteget alkot. Hasonlóan a vízhez nem csak mennyiségi problémákkal kell szembenéznünk. Az emberi tevékenység következtében jelentős változások következnek be a Földünk
légkörében.
 

A az ózon koncentráció, amelynek következtében fokozódik a Föld felszínére jutó káros ultraibolya sugárzás, növekszik az üvegház hatású gázok mennyisége, melynek eredményeképpen globális klímaváltozás következhet be, a foszilis tüzelőanyagok elégetése következtében füstköd és savas eső alakulhat ki.
 
 


Az ember hatása a talajra

A víz és a levegő mellett az emberi tevékenység hatására bekövetkező változások nagy mértékben befolyásolják a talajt is. A mezőgazdasági művelésre alkalmas, termőföld kialakulása összetett folyamat és egy 30 cm-es réteg képződéséhez néhány ezer évre is szükség lehet. Az emberi tevékenység közvetlenül is, illetve a levegő és a víz szennyeződésén keresztül is pusztítja a termőtalajt, hiszen a klímaváltozás miatt kiszáradhat, vagy éppen a heves esőzések következtében elmosódhat, a savas eső hatására belőle nem kívánatos nehézfémek kerülhetnek a növényekbe. Előrejelzések szerint abban az esetben, ha az emberi tevékenység jellege jelentősen nem változik meg a harmadik évezred elején bolygónk talajának 20-30 % -a nem lesz alkalmas mezőgazdasági termelésre.

Az erdőirtás is nagy mértékben hozzájárul a talaj pusztulásához. A mozgó kép az Amazonas-esőerdő területének csökkenését mutatja műholdfelvételről.
 
 


A Föld sorsa a mi kezünkben van, mert a "Földet nem
nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" !!!