Biokémia (BIB 1209L) előadás

2016/2017 I. féléves

Biológia alapszak

Biokémia (BIB 1209L) előadás

TEMATIKÁJA és KÖVETELMÉNYEI

 

A konzultáció adatai

Tematika

Október 21. 17:00-20:00

(3 óra)

Helye: B404

Aminosavak, peptidek, fehérjék: Az aminosavak szerkezete, reakciói, a peptidkötés kialakulása. Fontos peptidek. A fehérjeszerkezet szintjei.

Nukleotidok, nukleinsavak: A nukleinsavakat felépítő, valamint további fontos mono- és dinukleotidok. A DNS szerkezete és sajátságai. Az RNS szerkezete, típusai és funkciói.

Szénhidrátok: Monoszacharidok és származékaik. Redukáló és nem redukáló diszacharidok. Tartalék- és vázpoliszacharidok.

Lipidek: Definíció és csoportosítás. Zsírsavak, trigliceridek, foszfatidok, szfingolipidek. Szteránvázas vegyületek. Terpének és származékaik.

November 12. 8:00-14:00

(6 óra)

Helye: B404

Enzimek: Az enzimek működése, osztályai. A Michaelis –Menten modell. Az enzimaktivitás gátlása. Az enzimaktivitás szabályozásának módjai.

A szénhidrátok anyagcseréje. Energiatermelés az anyagcsere során: A glikolízis. A piruvát lehetséges átalakulási útjai. A citrátciklus. A mitokondriális légzési lánc alkotói. A terminális oxidáció folyamata. Az oxidatív foszforiláció. A pentóz foszfát út. Glükoneogenezis. A glikolízis és a glükoneogenezis szabályozása. A glikogén szintézise és lebontása.

A lipidek anyagcseréje: A zsírsavak metabolizmusa. A zsírsavak béta-oxidációja. Ketontestek. Zsírsavak bioszintézise. Trigliceridek, foszfogliceridek bioszintézise. A koleszterin szintézise. A koleszterin szállítása. Az epesavak szintézise. Szteroidhormonok szintézise.

Az aminosavak és a N-tartalmú vegyületek anyagcseréje: Az aminosav bioszintézis útjai. Az aminosavak anyagcseréje során előforduló általános reakciók. A fehérjék emésztése. Az aminosavak lebontása. Az urea ciklus. A nukleotidok bioszintézise és lebontása. Porfirinek és epefestékek anyagcseréje.

A genetikai információ átadása és kifejeződése: A DNS replikációja. Replikáció eukariótákban. A transzkripció. Poszttranszkripciós módosítások. A transzláció szereplői és folyamata.

Követelmények

A kollokvium írásbeli és szóbeli részből áll. A képletekre és egyenletekre koncentráló írásbeli rész után a hallgató tételt húz, amit szóban fejt ki.

A felkészüléshez a hallgató rendelkezésére áll az előadás ppt prezentációk nyomtatott formája, a kötelező képletek és egyenletek listája, és a tételsor.

Az érdemjegy kialakításának módja:

0-49% elégtelen

50-59% elégséges

60-79% közepes

80-89% jó

90-100% jeles

 

    

shadow