felso
ALAPÍTOTTA
A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA,
NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA,
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE ÖNKORMÁNYZATA
   
kocsi
   
also
     
felso
also
     
felso
kocsiH Í R E K
● A Magyar Kultúra Napja Szatmárcsekén
A Kölcsey Társaság díját idén Szabó Dénes Kossuth-díjas karvezető kapta.

A Várad és A Vörös Postakocsi
A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Költők Határok Nélkül c. programján a Várad folyóirat és lapunk szerkesztői mutatkoztak be.

Elek Tiboré a 2008-as Ratkó-díj
Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője vehette át az idei Ratkó József-díjat. Szerkesztőségünk ezúton gratulál neki!

Mogyorósi László NKA-ösztöndíjas!
A Nagykállóban élő költő, lapunk munkatársa, a SZIRT tagja egyike annak a tíz alkotónak, akik 2008. nyarán a Nemzeti Kulturális Alap szépirodalmi ösztöndíjában részesülnek egy éven át. Ezúton gratulálunk!


kocsiS Z E R K.

Beköszöntő

kocsiA VONAL ALATT
Tirpákiai pszicho - Lapalapítás előtt (Antal Balázs)
Tirpákiai pszicho - Ballada a szerkesztőről (Antal Balázs)
Tirpákiai pszicho - Tirpákia tirpákia (Antal Balázs)

 

nyh

Nyíregyházi Főiskola

 

 

kocsiM A G A Z I N

A Vörös Postakocsi folyóirat Díjáról
ANTAL BALÁZS

A Vörös Postakocsi folyóirat Díját, vagy másképpen, a szó klasszikus értelmében vett nívódíját, az a hagyományteremtő szándék hívta életre, hogy az adott, lezáruló évfolyamban a szerkesztőség tagjai által legjelentősebbnek ítélt munkát, munkákat közzétevő szerzőinket külön kiemelve is megjutalmazzuk, megköszönve, hogy a magyar kulturális és/vagy tudományos élet minden szintjén figyelemreméltó alkotását lapunkban publikálta, emelve ezzel a folyóirat értékét, színvonalát, a magunk módján hívva fel a figyelmet jelentős teljesítményükre helyben és nemzeti szinten is.

A Vörös Postakocsi Díja - Darvasi Ferencnek, szépirodalmi publikációiért (2008)
GERLICZKI ANDRÁS

Darvasi Ferenc 1978-ban született Gyomán. A nyíregyházi foiskolán végzett magyar-könyvtár szakon, tagja volt annak az Ampha-körnek, amely lapunk több szerzojének is az elso nyilvános szereplést jelentette. Darvasi Ferenc jelenleg Budapesten él, színház- és irodalmi kritikáit, szépirodalmi munkáit országos lapok közlik.

A Vörös Postakocsi Díja - Csobó Péternek zenetörténeti tanulmányáért (2008)
BÓDI KATA

A Vörös Postakocsi egyik nívódíját a folyóirat szerkesztosége Csobó Péternek ítélte oda az Il castrato: A testcsonkítás gender-alapú, zenetörténeti és médiaelméleti aspektusairól címu tanulmányáért, amely a 2008/tavaszi számban jelent meg.

A Vörös Postakocsi Díja – Garai Péternek, építészetkritikai írásaiért (2008)
ONDER CSABA

A Vörös Postakocsi szerkesztoi ezzel a díjjal szeretnék elismerni és megköszönni Garai Péter munkáját, tovább bíztatni ot a pályán, sok sikert és még megannyi sétát kívánva neki otthonának terein és utcáin, a városszövet rejtelmeiben.

Weöres-versre készült gyermekkarok jegyzéke
ÁCS ILDIKÓ

Karvezetőként gyakran találkozom Weöres Sándor nevével – számos vokális alkotás örökítette meg szövegeit, költeményeit. Vezénylési gyakorlat óráimon, amikor gyermekkari anyaggal foglalkozom, szinte mindig jelen van valamilyen Weöres-versre készült kompozíció.
Az előző részben igyekeztem feltárni azokat a körülményeket, amelyek Weörest a gyermekverskötetek kiadására ösztönözték és megpróbáltam megvilágítani, miért hibás elgondolás az, ha alakját a gyermekköltészet világába szűkítik be. Ebben a részben összefoglalót kívánok nyújtani karvezető kollégáimnak az általam fellelt gyermekkari művekről és a bennük szereplő versek forrásairól.

(A 2008. nyári számunkban megjelent tanulmány második fele, letölthető táblázatokkal.)

Átutazók – érzések és impressziók egy kiállítás alkalmából
DEBRECZENI EDIT

Mihálka György: Szabad lelkek folyosója (150*150 cm, olaj, vászon)

"Átutazók vagyunk egy világban, ahol mindenki nyomot hagy, mindenki nyomot akar hagyni vagy mások nyomában jár. Ideiglenesség, átmeneti állapot.

Ez a hely a Föld nevű Váróterem. Vonatunkkal átutazunk a mindennapi dombokon, átélünk az évtizedeken, túllátunk az évezredek zord hegyein és erről küldünk egy képeslapot.”

(Átutazók Művészeti Egyesület)

Igazi kulturális élményben lehetett része mindazoknak, akik részt vett az Átutazók című kiállítás megnyitóján január 21-én a Móricz Zsigmond Könyvtár Kamaratermében.

Egy új írói műhely megalakulása elé
ANTAL BALÁZS

Antal Balázs olvasMondják, bár nem tudom, hogyan számították, vagy következtették ki, az egy főre jutó verstermés Magyarországon a legnagyobb ezen a világon. Még ha túlzásnak is tekintjük a Magyar Íróakadémia reklámjába fűzött, és hát igen, eléggé blődnek hangzó kitételt, akkor is tény: sokan írnak, sokan írunk ebben az országban is, meg a mai országhatáron kívül is magyarul. Irodalmunk állítólag világhírű, de mindenképpen sikeresebb és népszerűbb a világban, mint a magyar foci, vagy a magyar politika.

 

 

Első hallásra
ONDER CSABA

A felolvasók: Kürti László, Mogyorósi László, Balogh Péter, Illés Zoltán, és a megnyitót tartó dr. János István

Csak a történeti hűség kedvéért: 2007 december 4-én a frissen megalakult SZIRT (azaz a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Írók Társasága) megtartotta első, bemutatkozó felolvasó estjét. Apró mozzanat, mégis jelentőségteljes és történelmi pillanat. Rég nem volt már ilyen Nyíregyházán.

Gondolatok a SZIRT-ről
ANTAL ANIKÓ ZSUZSANNA

Antal Balázs, Csabai László, Béres Tamás, Debreczeni Edit, Nagy Zsuka. Mihálka György, dr. Jánosi Zoltán és dr. Bihari Albertné

Nyíregyháza városa újabb kulturális színfolttal gazdagodott. Kritikus szemmel figyelve az igazi, felemelő, szellemi, esztétikai, irodalmi események palettáját, őszintén mondhatjuk, hogy végre megalakult Krúdy Gyula városában egy ígéretes és reményt hozó társaság, a SZIRT.

Ágacska – „Gyermekké tettél…
BIRTÓK LILI 

ÁgacskaSok év után ismét betévedtem egy gyermekelőadásra. Szerettem volna elbeszélgetni a Móricz Zsigmond Színház új - és nem mellesleg: fiatal - színészeivel. Az élmény határozottan üdítő volt.  Csak néztem és mosolyogtam, miután a zsibongó gyereksereg kis híján eltiport a folyosókon. Azt hiszem, hogy ők a legőszintébb közönség. Talán ezért is nehéz (vagy könnyű) előttük, nekik, értük játszani. Erről és sok egyéb másról beszélgettem Éry-Kovács Zsannával, Nagy Karinával és Szemkeő-Szabó Zoltánnal, a Kaposvári Egyetem friss diplomás színművészeivel.

Csukás István: Ágacska című zenés-mesejátékának előadása után (azon a napon-és már nem először- napi két előadást követően) találkoztam velük a színház büféjében. Szinte nem is látszik rajtuk, hogy alig 20 perce vetették le jelmezeiket, mosolygósan fogadnak, szegény Zolit épp ebéd közben sikerül megzavarnom…

A tizedik
Élménybeszámolók a Temesvári Pelbárt Tudományos Diákkör X. vándorszemináriumáról

CZICZER VIOLA - MITRÓ ANIKÓ

Vonattal közelítettük meg a helyszínt öten: Antal Attila tanár úr, Polgár Erika, Kékedi Erika, Körei Laci és jómagam. A vándorszeminárium „vándor” jellegét megadta az is, hogy miután a vonat 20-30 perces késéssel érkezett jól eltévedtünk Baktalórántházán. Jóhiszeműen hallgatva a helybeliek utasításait, rátaláltunk az egyik kollégiumra, ahonnan átirányítottak bennünket a másikhoz. Végül kb. egy órás késéssel elkezdődhetett a műsor Körei László előadásával

A legkitartóbbak, Vaján, a Vay Ádám kastély udvarán

A vándorszeminárium első napjának jó hangulata, a hosszúra nyúlt éjszakai beszélgetései után vasárnap reggel indultunk az előadások következő helyszínére, a Vay Ádám Múzeumba, Vajára. Az előző napi események, s a reggeli napsütés után szinte érezhető volt, hogy e csodás környezetben is szép és izgalmas napot fogunk eltölteni. A kastély látványa, a park, a történelmi személyiségek szobrai, a gyönyörű fák és a melengető napsütés megadta a kezdő csodahangulatot.

kocsiF R I S S

A Vörös Postakocsi 2007. tél
2008./Tél
Nyíregháza új belvárosa
a debreceni építész
A nyíregyházi fiatalok szubjektív jóléte
Krúdy-omázs
kritikák
Egy flekken a Stella Roseban

kocsiREZEDA KÁZMÉR
A rövidnyelvűek utcája
kocsiÚ T I R Á N Y
A versenyképes város (Diczkó József)
Tudáscentrum a határon (Máthé Endre)
A jövő városa (Palicz György - Vinnai Győző)
kocsiF O G A D Ó
Van egyszer egy színház... (Margócsy Klára beszélgetése Tasnádi Csaba direktorral)
Látszat vagy valóság? (Huber Beáta)
Fotel és fügefalevél (Onder Csaba)
kocsiF O R S P O N T
Mnémoszüné és a Tér (Harmath Artemisz)
Szecessziós családi házak Nyíregyházán (Fekete Anikó - Martinovszky Zsuzsa)
"Ami görbe, az régi" Margócsy Józseffel beszélget Onder Csaba és Pethő József
Campus a fák között (Garai Péter)
kocsiÚ T I  F Ü Z E T E K
Darvasi Ferenc: Tirpákiáda
Gerhard Falkner versei (Térey János fordításai)
Nagy Zsuka versei
Ókenézi György István versei
Grecsó Krisztián: Ördöglugas (regényrészlet)
Debreczeni Edit versei
Vass Tibor: +Párizs
Horváth Orsolya: Másért nem
Darvasi László: Virágzabálók (regényrészlet)
kocsiA BAKON LESŐ
Krúdy Gyula összegyűjtött műveiről (Antali Edit Szilvia)
Az emlékművé válás tétje (Hajnóczy Péter összegyűjött művei) (Kári Viktória)
Ványa bácsi és társai Nyíregyházán (Karádi Zsolt:"Ványa bácsi én vagyok". c. kötetéről) (Pethő József)
Nagyon nyárligeti elbeszélések (Csabai László: A hiéna reggelije) (Antal Balázs)
Elektroralitásrul (Bevezetés a nyíregyházi blogirodalomba) (Drótos Richárd)
kocsiNYÍREGYHÁZA+
A nyíregyházi borvidék (Mester Béla)
Tokaj festője. Portrévázlat Tenkács Tiborról (János István)
kocsiEGY  F L E K K E N
1 One Diner (Hasas Pasas)
   
also
     
felso

copyrigth A vörös postakocsi szerkesztői és a szerzők, 2007-2008
kiadja a Nyíregyházi Főiskola, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata

Főszerkesztő Onder Csaba
szerkesztőség: Antal Balázs, Bódi Kata, Gerliczki András, János István, Kukla Krisztián, Tulipán Klaudia, Szopos András, honlap Antal Balázs
szerkesztőség: Nyíregyházi Főiskola, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/b., B/236
avorospostakocsi@yahoo.com

also