felso
ALAPÍTOTTA
A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA,
NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA,
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE ÖNKORMÁNYZATA
   
kocsi
   
also
     
felso
also
     
felso
kocsiH Í R E K
● A Magyar Kultúra Napja Szatmárcsekén
A Kölcsey Társaság díját idén Szabó Dénes Kossuth-díjas karvezető kapta.

A Várad és A Vörös Postakocsi
A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Költők Határok Nélkül c. programján a Várad folyóirat és lapunk szerkesztői mutatkoztak be.

Elek Tiboré a 2008-as Ratkó-díj
Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője vehette át az idei Ratkó József-díjat. Szerkesztőségünk ezúton gratulál neki!

Mogyorósi László NKA-ösztöndíjas!
A Nagykállóban élő költő, lapunk munkatársa, a SZIRT tagja egyike annak a tíz alkotónak, akik 2008. nyarán a Nemzeti Kulturális Alap szépirodalmi ösztöndíjában részesülnek egy éven át. Ezúton gratulálunk!


kocsiS Z E R K.

Beköszöntő

kocsiA VONAL ALATT
Tirpákiai pszicho - Lapalapítás előtt (Antal Balázs)
Tirpákiai pszicho - Ballada a szerkesztőről (Antal Balázs)
Tirpákiai pszicho - Tirpákia tirpákia (Antal Balázs)

 

nyh

Nyíregyházi Főiskola

 

 

kocsiM A G A Z I N

Ágacska – „Gyermekké tettél…
BIRTÓK LILI 

ÁgacskaSok év után ismét betévedtem egy gyermekelőadásra. Szerettem volna elbeszélgetni a Móricz Zsigmond Színház új - és nem mellesleg: fiatal - színészeivel. Az élmény határozottan üdítő volt.  Csak néztem és mosolyogtam, miután a zsibongó gyereksereg kis híján eltiport a folyosókon. Azt hiszem, hogy ők a legőszintébb közönség. Talán ezért is nehéz (vagy könnyű) előttük, nekik, értük játszani. Erről és sok egyéb másról beszélgettem Éry-Kovács Zsannával, Nagy Karinával és Szemkeő-Szabó Zoltánnal, a Kaposvári Egyetem friss diplomás színművészeivel.

Csukás István: Ágacska című zenés-mesejátékának előadása után (azon a napon-és már nem először- napi két előadást követően) találkoztam velük a színház büféjében. Szinte nem is látszik rajtuk, hogy alig 20 perce vetették le jelmezeiket, mosolygósan fogadnak, szegény Zolit épp ebéd közben sikerül megzavarnom…

Birtók Lili: Mennyivel másabb gyermekeknek szóló előadásban játszani, mint felnőtt darabokban? Úgy értem, az ovisok, kisiskolások sokat beszélnek közben, néha csitítani kell őket…Nehezebb, könnyebb, kihívás, játék?

Éry-Kovács Zsanna: Az alapvető különbség talán az, hogy sokkal nagyobban kell csinálnunk mindent; gesztust, hangerőt, mozdulatokat, mert csak így jut el a gyerekekhez az, amit közölni akarunk velük.

Nagy Karina: Nem baj, ha üvöltöznek közben, mert ez visszajelzés arra, hogy benne vannak a történetben, figyelnek ránk, ugyanakkor a fegyelem is elengedhetetlen ahhoz, hogy a fontos dolgokat ők is ki tudják szűrni.

Birtók Lili: Ezt egészen jól megoldottátok a „csend-jellel”. (A darab elején megbeszélték a kicsikkel, hogy ha bárki a színpadon a szája elé teszi az ujját, akkor haladéktalanul csendnek kell lennie.)

Éry-Kovács Zsanna: Persze, de ez a „csitítási hadjárat” is a játék része maradt, a gyerekek nem fegyelmezésként fogják fel.

Birtók Lili: Rajtatok kívül még Horváth Sebestyén Sándor és Polgár Péter is játszik a darabban. Sikerült hamar összeszokni? Hiszen friss diplomával a kezetekben érkeztetek ide, ugyanakkor nem egy helyről: a két nagy színészműhelyből, Kaposvárról illtetve a Színművészeti és Filmművészeti Egyetemről.

Nagy Karina: Rögtön, azonnal és istenien egymásra hangolódtunk, mintha csak a sulit folytattuk volna.

Éry-Kovács Zsanna: Mi hárman eleve osztálytársak voltunk, de a többiekkel is egyből megtaláltuk a közös hangot.

Birtók Lili: Így van ez a többi színésszel is-akik közül sokan már több mint egy évtizede a nyíregyházi társulat tagja?

Nagy Karina: Abszolút. Minden kollégával rendkívül jó viszonyban vagyunk, rengeteg tanáccsal látnak el minket, de sosem érezzük azt, hogy kioktatnának minket.

Éry-Kovács Zsanna: Segítette a beilleszkedést az is, hogy mindig éreztük, hogy szeretettel vannak irántunk.

Szemkeő-Szabó Zoltán: Talán ennek lehet a bizonyítéka az is, hogy minden előadási napon akad közülük, aki beül az Ágacskára, sőt, a takarásban is mindig ott lapul valaki.

ÁgacskaBirtók Lili: Tanúsíthatom, Horváth Margit mellettem ült most is.

Szemkeő-Szabó Zoltán: Hm, pedig ő már látta is…

Birtók Lili: Erről jut eszembe, milyen darabban láthatunk még titeket a szezon során? Itt maradtok a Móricz Színháznál, vagy még keresitek a helyeteket, mint Ágacska?

Éry-Kovács Zsanna: Egyenlőre csak erre a darabra szerződtünk ide. Mondhatjuk, hogy még keressük a helyünket.

Nagy Karina: Reméljük, hogy láthatsz, de ígéret még nincsen.

Birtók Lili: Hogy tetszik a város? Van időtök a munka mellett kimozdulni a színház falai közül?

Nagy Karina: Az biztos, hogy nagyobb a nyüzsgés, mint Kaposvárott, teljesen új a hely, bár nem volt olyan sok időnk arra, hogy felfedezzük a várost. Inkább azzal voltunk elfoglalva, hogy a színházzal és a színésztársainkkal ismerkedjünk össze.

Éry-Kovács Zsanna: Teljesen még nem jártuk körbe Nyíregyházát, a belvárosban mozgunk, illetve Sóstón már jártunk kint, az viszont gyönyörű hely!

Szemkeő-Szabó Zoltán: Ezen kívül én felfedeztem már néhány szórakozóhelyet is…

Birtók Lili: És ha te leszel a nyíregyi lányok körében az aktuális szívtipró, hol találhatnak rád?

Szemkeő-Szabó Zoltán:  (széles mosoly szalad végig a száján) Hát, nem hinném, hogy én leszek az ő emberük…

Nagy Karina: Gondolja ő, szerintem biztosan az lesz!

Éry-Kovács Zsanna: Mi több, nekem már az! Főleg, amikor Dani kacsát játssza, egyszerűen nem tudok neki ellenállni! Csak soha nem néz a szemembe!

Szemkeő-Szabó Zoltán: Mert Dani kacsa kancsal!

Birtók Lili: Ha már itt tartunk, kit játszol szívesebben, Berci békát, vagy Dani kacsát?

Szemkeő-Szabó Zoltán: Egyértelműen Dani kacsa.

Birtók Lili: Aki nem látta a darabot, annak talán furcsán hatott az előző kérdés. Ugyanis a mese elején maguk a gyerekek húzzák ki nektek, hogy azon a napon éppen kinek a bőrébe bújjatok. Szerintem már ezzel eléritek azt, hogy minden szem rátok szegeződjön, a darab végére (nemcsak emiatt) a siker garantált. Tudjátok az összes szerepet?

Szemkeő-Szabó Zoltán: Meg vannak a szerep-párok, de az elején az erdei élőlények közül mindet tudjuk, a srácokkal Berci béka, Dani kacsa és a Játékmester szerepe jöhet még ezek mellé szóba, vagyis színre. A lányok pedig felosztják egymás között. Egyikük a címszereplő Ágacska, a másik pedig Pösze egér. De sikerült megetetni ezzel egy táncos srácot is, aki megkérdezte: „hogy csináljuk, hogy a gyerekek pont azt a szerepet húzzák ki, amit tudunk?”

Nagy Karina: Mondtam is Csabának (Tasnádi Csaba, a színházigazgató - a Szerk.), hogy rettentően jó ötlet volt így megrendezni a darabot, hatalmas kihívás így megcsinálni valamit a színpadon.

Éry-Kovács Zsanna: Az sem utolsó dolog, hogy kipróbálhatjuk magunkat különböző szerepekben, teljesen más karaktereket alakítva, mindezt viszont egy történet keretében.

Szemkeő-Szabó Zoltán: Igazából már a fősulin volt egy ilyen esetünk az Egy, kettő, három című színművel, amit a közönség Nyíregyházán is láthatott a Happy Art Fesztivál keretében.

Éry-Kovács Zsanna: Milliószor játszottuk már azt a művet, amikor valahogy úgy alakult, hogy csak két néző volt jelen. Akkor döntöttük el, hogy kihúzzuk, ki melyik szerepet játssza aznap, csak a három vezérszerep maradt meg.

Szemkeő-Szabó Zoltán: Ráadásul én minderről nem is tudtam, mivel egy másik darabot világosítottam előtte, a színfalak mögött kérdezgettem a többieket, hogy akkor most hogy-és mi-és ki vagyok? Úgy lökdöstek fel a színpadra.

Nagy Karina: Mi persze roppant jól szórakoztunk az egész előadás alatt, reméljük, a közönség is…

Birtók Lili: Az Ágacskában nem volt még ebből a „szerepcsereberéből” zűr?

Szemkeő-Szabó Zoltán: Hát, előfordult, hogy mielőtt visszamentem a színpadra, hirtelen nem tudtam, hogy mi is a betegségem, kancsal vagyok, pösze, vagy nevetéskényszeres. De körülbelül két percig tartott a fejemben a kavarodás, szóval igazán nagyobb zűr még nem volt.

Birtók Lili: Ami még számomra igazán szembeötlő volt az előadásotok során: nagyon eltaláltátok, illetve jól komponálta meg Darvas Ferenc a darab zenéjét, hiszen a kisebbeknek az ilyen egyszerű dallamok tetszenek, könnyebben is emlékeznek rá, mindemellett nagyon egyszerű hangszereken játszottatok, semmit nem bonyolítottatok túl. És még így is határozottan fülbemászó muzsika, még nekem is, holott majd’ egy évtizede zenélek.

Szemkeő-Szabó Zoltán: Ó, pedig mi soha nem játszottunk hangszereken. Legfeljebb én fogtam néhányszor gitárt a kezembe, illetve a srácok zongorázgattak, de ez nagyon minimális „előképzettség”.

Éry-Kovács Zsanna: Pontosan azt akartuk, hogy a gyerekek rájöjjenek, mennyi mindenből lehet hangszer, ha egy üveget megkoccintasz, már az egyfajta zene.

Nagy Karina: Azért is hasznos lehet nekik, mert már az oviban is utánozhatnak bennünket, nyilván hétköznapi tárgyakkal, de ezzel is végső soron a zene játékká lényegül át.

Birtók Lili: Nem tudok elsiklani a közelmúltban elég nagy port kavart Fotel című előadás mellett. A város színházlátogató közönségétől és komoly kritikusoktól egyaránt kapott a darab és színész hideget-meleget; hol botrányosnak, hol botrányosan jónak értékelték. Ti hogyan vélekedtek erről színészkén, illetve magánemberként?

Éry-Kovács Zsanna: Nézd, mindenütt jellemző az, hogy más és más fogadtatása lesz egy előadásnak, de én túlzásnak tartom ezt a nagy felhajtást. Igazából csak kellett, hogy történjen valami.

Nagy Karina: Nekem személy szerint nagyon tetszik a darab. Mi rengeteg próbát megnéztünk, láttuk, hogy miből is lett azzá, amit már a közönség láthat, és ehhez képest előadásról előadásra folyamatosan változik. Minden elismerésem színészeknek, rendezőnek egyaránt.

Birtók Lili: Meg kell mondjam, ahhoz képest, hogy levették a középiskolás bérlet műsoráról, amikor én tegnap eljöttem megnézni, a nézőtér háromnegyede az én iskolám diákja volt, mi több, nem kevés tanár is helyet foglalt a nézőtéren. És ez csak egy előadás, egyetlen nap a Fotel viharos életéből…

Éry-Kovács Zsanna: Igen, mi is hallottuk, és persze nagyon is örülünk annak, hogy a középiskolások mégis megnézik, és nem azért, mert tiltják nekik. Érdeklődnek, és ezzel talán példát mutathatnak a felnőtteknek is, akik csak mások véleménye alapján ítélkeznek a darabról. Én már sokszor láttam, és csak most kezdem megérteni a szereplők egyéni problémáit.

Nagy Karina: Mondjuk meg lehet érteni azokat is, akik nem ilyesmire vágynak a színházban, mert szórakozni jönnek ide, és legalább addig sem a TV-t bámulják. De akkor járjanak utána, és legyenek tisztában vele, hogy milyen előadásra jönnek…

ÁgacskaÓrákig el tudnék még velük beszélgetni, de a vonatuk lassan elindul Pest felé, ahogy Éry-Kovács Zsanna mondta, már egy hónapja nem voltak otthon, feszített a munkatempó a színháznál. Az Ágacska talán jóval kevesebb visszhangot keltett a nézőközönségben, mint a Fotel, de csak javasolni tudom mindenkinek, hogy évente egyszer látogasson el egy gyermekelőadásra. Nem kell figyelni a mögöttes tartalomra, a szavak mögött rejlő valódi igazságot keresve, csak hátradőlni a székben és élvezni a szemünk elé táruló álomvilágot. Határozottan megtisztul az ember lányának (fiának) a szíve-lelke, kész felüdülés, igazi élmény. Én csak tudom, ott voltam. Pedig már nem vagyok gyerek (bár sokan ezt mondják). Magunk miatt is megéri, és persze nem mindig láthatunk ilyen sugárzóan kedves arcokat ránk mosolyogni a színpadról.

kocsiF R I S S

A Vörös Postakocsi 2007. tél
2008./Tél
Nyíregháza új belvárosa
a debreceni építész
A nyíregyházi fiatalok szubjektív jóléte
Krúdy-omázs
kritikák
Egy flekken a Stella Roseban

kocsiREZEDA KÁZMÉR
A rövidnyelvűek utcája
kocsiÚ T I R Á N Y
A versenyképes város (Diczkó József)
Tudáscentrum a határon (Máthé Endre)
A jövő városa (Palicz György - Vinnai Győző)
kocsiF O G A D Ó
Van egyszer egy színház... (Margócsy Klára beszélgetése Tasnádi Csaba direktorral)
Látszat vagy valóság? (Huber Beáta)
Fotel és fügefalevél (Onder Csaba)
kocsiF O R S P O N T
Mnémoszüné és a Tér (Harmath Artemisz)
Szecessziós családi házak Nyíregyházán (Fekete Anikó - Martinovszky Zsuzsa)
"Ami görbe, az régi" Margócsy Józseffel beszélget Onder Csaba és Pethő József
Campus a fák között (Garai Péter)
kocsiÚ T I  F Ü Z E T E K
Darvasi Ferenc: Tirpákiáda
Gerhard Falkner versei (Térey János fordításai)
Nagy Zsuka versei
Ókenézi György István versei
Grecsó Krisztián: Ördöglugas (regényrészlet)
Debreczeni Edit versei
Vass Tibor: +Párizs
Horváth Orsolya: Másért nem
Darvasi László: Virágzabálók (regényrészlet)
kocsiA BAKON LESŐ
Krúdy Gyula összegyűjtött műveiről (Antali Edit Szilvia)
Az emlékművé válás tétje (Hajnóczy Péter összegyűjött művei) (Kári Viktória)
Ványa bácsi és társai Nyíregyházán (Karádi Zsolt:"Ványa bácsi én vagyok". c. kötetéről) (Pethő József)
Nagyon nyárligeti elbeszélések (Csabai László: A hiéna reggelije) (Antal Balázs)
Elektroralitásrul (Bevezetés a nyíregyházi blogirodalomba) (Drótos Richárd)
kocsiNYÍREGYHÁZA+
A nyíregyházi borvidék (Mester Béla)
Tokaj festője. Portrévázlat Tenkács Tiborról (János István)
kocsiEGY  F L E K K E N
1 One Diner (Hasas Pasas)
felso
kocsiS Z E R Z Ő

Birtók Lili
(Nyíregyháza)
Középiskolai tanuló.

Írásai az oldalon:
Ágacska - Gyermekké tettél

kocsiA  R O V A T B A N   M É G
A Vörös Postakocsi folyóirat Díjáról (Antal Balázs)
A Vörös Postakocsi folyóirat Díja 2008 - Darvasi Ferenc méltatása (Gerliczki András)
A Vörös Postakocsi folyóirat Díja 2008 - Csobó Péter méltatása (Bódi Kata)

A Vörös Postakocsi folyóirat Díja 2008. - Garai Péter méltatása (Onder Csaba)
Weöres-versre készült gyermekkarok jegyzéke (Ács Ildikó)
Átutazók - érzések és impressziók egy kiállítás alkalmából (Debreczeni Edit)
Egy új írói műhely megalakulása elé (Antal Balázs)
Első hallásra (Onder Csaba)
Gondolatok a SZIRT-ről (Antal Anikó Zsuzsanna)
Ágacska - Gyermekké tettél (Birtók Lili)  
Élménybeszámolók a Temesvári Pelbárt Tudományos Diákkör X. vándorszemináriumáról (Cziczer Viola - Mitró Anikó)
also
   
also
     
felso

copyrigth A vörös postakocsi szerkesztői és a szerzők, 2007-2008
kiadja a Nyíregyházi Főiskola, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata

Főszerkesztő Onder Csaba
szerkesztőség: Antal Balázs, Bódi Kata, Gerliczki András, János István, Kukla Krisztián, Tulipán Klaudia, Szopos András, honlap Antal Balázs
szerkesztőség: Nyíregyházi Főiskola, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/b., B/236
avorospostakocsi@yahoo.com

also