felso
ALAPÍTOTTA
A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA,
NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA,
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE ÖNKORMÁNYZATA
   
kocsi
   
also
     
felso
also
     
felso
kocsiH Í R E K
● A Magyar Kultúra Napja Szatmárcsekén
A Kölcsey Társaság díját idén Szabó Dénes Kossuth-díjas karvezető kapta.

A Várad és A Vörös Postakocsi
A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Költők Határok Nélkül c. programján a Várad folyóirat és lapunk szerkesztői mutatkoztak be.

Elek Tiboré a 2008-as Ratkó-díj
Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője vehette át az idei Ratkó József-díjat. Szerkesztőségünk ezúton gratulál neki!

Mogyorósi László NKA-ösztöndíjas!
A Nagykállóban élő költő, lapunk munkatársa, a SZIRT tagja egyike annak a tíz alkotónak, akik 2008. nyarán a Nemzeti Kulturális Alap szépirodalmi ösztöndíjában részesülnek egy éven át. Ezúton gratulálunk!

nyh

Nyíregyházi Főiskola

 

 

felso
2008. tél: Ami helyet
bulváros, krúdys, omázs
also

 

A Vörös Postakocsi 2008/Tél – „Ami helyet – bulváros, krúdys, omázs” számában kritikákat olvashatnak Nyíregyháza új belvárosának építészeti megoldásairól Garai Péter, Kovács Péter, és Molnárné Hevér Katalin tollából, valamint interjút Bán Ferenc építésszel, az építmények tervezőjével. A tanulmányok között Harmath Artemisz közöl írást Térey János költészetéről, a Murányi István-Horváth Rita-Hüse Lajos szerzőhármas pedig a nyíregyházi fiatalok drogfogyasztási szokásairól és szubjektív jólétéről értekezik. A lapnak ezúttal két szépirodalmi rovata is van: az októberi nyíregyházi Krúdy-napok alkalmából a Szabolcsi Írók Társasága fiatal szerzői felolvasóestjén elhangzott szövegeket közli a lap Krúdy omázs főcím alatt, ahol is Gerliczki András, Balogh Péter, Béres Tamás és Csabai László novellái, valamint Nagy Zsuka versei és Oláh András esszéje olvasható, ezen kívül Csorba Piroska versciklusát, Gucsa Magdolna és Ókenézi György István verseit, Fecske Csaba Groteszk meséit, Bene Zoltán és Ésik Sándor prózáját valamint Csabai László színpadi jelenetét közli a lap. A kritika-rovatban írások olvashatók a Móricz Zsigmond Színház Parázs és más c. előadásáról, a Palatinus Kiadó Használati utasítás c. antológiájáról, a Családok, családfák, generációk c. munkáról, a Murányi István szerkesztette A Kelet-magyarországi középiskolások egészségmagatartása c. tanulmánykötetről, valamit Fecske Csaba Tolvaj szél c. gyűjteményes gyerekvers-kötetéről. Ezek után Ajtay-Horváth Viola a Battyhyány újratemetésről közöl írást a Nyíregyháza+ rovatban, az éppen véget ért Battyhyány-év kapcsán. A hátsó belsőborítón a lap étteremkritikusa a nyíregyházi Stella Rose étterem menüjében és konyhájában turkál.

Lapunk nyomtatott változatában sajnálatos nyomdahibával jelent meg Harmath Artemisz tanulmánya, amelyet ezokból alább hibátlan formában hozzáférhetővé teszünk weboldalunk olvasói számára. Mind a szerző, mind olvasóink elnézést kérjük a hibáért!

kocsiF O R S P O N T
Mnémoszüné és a Tér
Szövegszervező térkoncepciók Térey János költészetében, különös tekintettel az A. B. F. R. A. című versciklusra
HARMATH ARTEMISZ

„A hófúvás szívébe templomot
Épít az álmodó agy; díszletet fest,
Kőrácsból rak ki rózsaablakot.”
Térey János: Fagy

„Az emlékezetnek helyszínekre van szüksége, és térbeliesítésre hajlik”
Jan Assmann

I. Az irodalomtörténeti játéktér

I/1 Bevezető
Versciklus, emlékezés és nyelv kapcsolatának izgalmas epizódját bontja ki az a poétikai vonulat, amelynek kortárs képviselői közé méltán számíthatjuk Térey János költészetét. Az alábbi tanulmányban versszubjektum és térbeliség nyelvi kötelékének mibenlétét feszegető versei megszerkesztett soráról lesz szó, olyan költeményekről és ciklusról, amelyekben a tér és a vers-én viszonyainak nyelvi fenomenalitása a tét.

kocsiF R I S S

A Vörös Postakocsi 2007. tél
2008./Tél
Nyíregháza új belvárosa
a debreceni építész
A nyíregyházi fiatalok szubjektív jóléte
Krúdy-omázs
kritikák
Egy flekken a Stella Roseban

     
also
     
felso

copyrigth A vörös postakocsi szerkesztői és a szerzők, 2007-2008
kiadja a Nyíregyházi Főiskola, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Önkormányzata

Főszerkesztő Onder Csaba
szerkesztőség: Antal Balázs, Bódi Kata, Gerliczki András, János István, Kukla Krisztián, Tulipán Klaudia, Szopos András, honlap Antal Balázs
szerkesztőség: Nyíregyházi Főiskola, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/b., B/236
avorospostakocsi@yahoo.com

also