Skip to Content

Bemutatkozás

 

SZLAVISZTIKA INTÉZET

 Ukrán és Ruszin Filológiai Intézeti Tanszék

 

Az Ukrán és Ruszin Filológiai Tanszék nyíregyházi alapításának (1992) országos, regionális és helyi vonatkozásai egyaránt voltak. A Nyíregyházi Főiskola jogelődje, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola mint az ország legkeletibb, Ukrajnához legközelebb fekvő felsőoktatási intézménye alapozó feladatokat vállalt az ukrainisztika és ruszinisztika intézményi háttere megteremtésében.
 
1992 februárjában a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán megalakult az Ukrán és Ruszin Filológiai Tanszék, ahol egy évvel később a tanszék alapítójának, Udvari Istvánnak az irányítása alatt megkezdődött a magyar ukrainisták képzése. Az Ukrán és Ruszin Filológiai Tanszék gondozza az 1999-ben egyetemi szinten akkreditált ukrán nyelv és irodalom alapképzési szakot, és keretet biztosít az ukrainisztikai és ruszinisztikai kutatásoknak. A tanszék vezetője, 2005-ben bekövetkezett haláláig dr. Udvari István professzor volt, 2006-tól dr. Zoltán András, az ELTE professzora vette át másodállásban a tanszék és így az ukrán szakirány irányítását is.
 
2011-től megalakult a Szlavisztika Intézet, amelynek egységei az Orosz Nyelv és Irodalom Intézeti Tanszék, illetve az Ukrán és Ruszin Filológiai Intézeti Tanszék. A Szlavisztika Intézet vezetője Csekéné dr. Jónás Erzsébet professzor asszony.
 
 A tanszék oktatóinak száma 4; közöttük van egy kandidátus, két PhD fokozattal rendelkező adjunktus illetve és egy PhD-jelölt anyanyelvi lektor. A tanszék oktatói rendszeresen publikálnak helyi és országos tudományos orgánumokban, valamint hazai, illetve nemzetközi konferenciákon vesznek részt.A tanszék által kutatott főbb témák: ukrán–magyar irodalmi és kulturális kapcsolatok; ukrán nyelvészet; ruszin kéziratos és nyomtatott nyelvemlékek; ruszin–magyar nyelvi, művelődési kapcsolatok; a Mária Terézia-féle úrbérrendezés ruszin nyelvű forrásai; ukrán–magyar, magyar–ukrán lexikográfia.

 

 

 

Tartalom átvétel