slideshow 1

 

Új utakon az agrárszektor - konferencia volt az egyetemen

A PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítő Alapítvány a Nyíregyházi Egyetemmel együttműködve konferenciát, üzletember-találkozót és élelmiszeripari termékbemutatót szervezett Új utakon az agrárszektor - Kutatási eredmények, fejlesztési források, innováció és termelékenység) címmel 2017. november 6-án az egyetem „C” épületében.

Az esemény fővédnökei: Dr. Fazekas Sándor, Földművelésügyi Miniszter. A konferencia védnökei: Czomba Csaba, PRIMOM Alapítvány, kuratórium elnöke, Vassné Dr. Figula Erika, Nyíregyházi Egyetem, rektor, Rácz Imre, NAK Sz-Sz-B Megyei Igazgatósága, elnök voltak.
Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora és Czomba Csaba, a PRIMOM Alapítvány elnökének köszöntője után Dr. Kondra Laura a Magyar Államkincstár elnökhelyettese Mezőgazdaság és vidékfejlesztési források a 2014-2020-as ciklusban címmel tartott előadást. Hagymási János, a Széchenyi Program Iroda fejlesztési tanácsadója az aktuális, a kis- és középvállalkozások számára elérhető GINOP pályázati lehetőségeket mutatta be.  Török Anamaria, kutató, a National Institute of Research and Development for Optoelectronics (Románia) munkatársa az Olaj- és rostnövények termesztése és hasznosítása agrár és vidékfejlesztés céljából címmel mutatta be kutatási eredményeit.
A szünet után a szellemitulajdon-alapú innovációmenedzsment az élelmiszeriparban címmel Kürtössy Jenő, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának iparjogvédelmi szakértője beszélt, míg Dr. Milics Gábor, a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnöke Csúcstechnológia és hatékonyság – infokommunikációs eszközök a mezőn és az istállóban című előadását tartotta meg.
Dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője Összhangban a természettel címmel az ökológiai gazdálkodás jövőjét mutatta be, Dr. Simon László, a Nyíregyházi Egyetem egyetemi tanára Fenntartható agrárium címmel a megújulóenergia-alapú megoldásokról beszélt. Török Anamaria, a National Institute of Research and Development for Optoelectronics (Románia) kutatója az agrárkutatás lehetőségeit mutatta be a fenntartható mezőgazdaság támogatására. Előadást tartott még dr. Pajor Gábor Hatékonyságnövelés új módszerei az agráriumban címmel.

Végül Dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézet intézetigazgatója foglalta össze az elhangzottakat, egyúttal köszönetet mondott a megjelent szakembereknek és a reményét fejezte ki, hogy az elhangzott szakmai előadások tapasztalatainak sikeres gyakorlati hasznosítására is lehetőség lesz.
 

 

 


 

2016, Nyiregyhaza