You are hereBevezetés, a program aktualitása

Bevezetés, a program aktualitása


 

      Az embert legjobban az jellemzi, hogyan él, milyen az életmódja. Ennek az életmódnak az összetevőit nagymértékben befolyásolják a jellegzetes társadalmi gazdasági körülmények. Ma, amikor a tudás alapú társadalomról beszélünk, a tőke és a technológia mellett a harmadik kulcsfontosságú tényező a munkaerő, amely felkészültségével, kreativitásával és mobilitásával szolgálhatja versenyképességünket. Azonban az említett kompetenciákkal csak az egészséges munkaerő rendelkezik. Világszerte számtalan statisztika, kutatás, felmérés foglalkozik azzal, hogy egyre kevesebb az egészséges munkaerő, különösösen az ülő munkát végzők körében.

Felmérések bizonyítják, hogy az utóbbi 20 évben megduplázódott, 8,8%-ról 20,1%-ra nőtt a mozgásszervi panaszokkal élők száma.

A mozgásszervi betegségek a táppénzes és rokkantsági statisztikákban vezető helyen állnak szerte a világon. „..Jellegzetes közép- európai statisztikai adat, hogy egy évben 1000 dolgozóra 29000 táppénzes nap jut, s ebből a legtöbbet a mozgásszervi betegségek teszik ki, megelőzve a baleseteket, a légző-, és keringési rendszer betegségeit – pedig azok a közismerten népbetegségek…” olvashatjuk KSH (1999) statisztikai jelentésében. Az előrejelzéseknek megfelelően alakultak a magyar statisztikai adatok is, mely szerint a magyar fiatal felnőttek körében az utóbbi években megötszöröződött a mozgásszervi problémával küszködők száma. A gerincártalmak a lakosság 70-80 százalékát érintik, s igen jelentős egészségügyi, gazdasági és szociális problémát jelentenek.

A számítógépek megjelenésével drámai módon nőtt a gerincpanaszokbóleredő munkaképtelenség, különösen a 30-45 év közötti aktív dolgozóknál.

Gerincpanaszok minden ember életében gyakran jelentkeznek, a gerincbetegség igazi népbetegség. Nyak-, hát-s derékfájás az élet minden szakaszában előfordul, hiszen a gerincnek fontos szerepe van a fej, felső végtagok tartásában, az állásban, járásban, teherviselésben.

A gerinc a belső tartás, de egyben a szellemi mozgékonyság szimbóluma is, a keletiek szerint „az élet fája”. Életvitelünk, gondolataink, érzéseink- görcsösségünk, merevségünk, stressz okozta feszültségeink, túlterheltségünk- testi síkon is megnyilvánulnak.

Mindezek ellen eredményesen vehetjük fel a harcot a megelőzés és a felvilágosítás eszközeivel.