You are hereTanácsok a munkahelyi-egészségmegőrzést szolgáló öltözködés trükkjei (cipők, ruhák)

Tanácsok a munkahelyi-egészségmegőrzést szolgáló öltözködés trükkjei (cipők, ruhák)


 
                                                                           
 
 
 
                                          Általában az öltözködésről
 
 
 

Az első benyomásokat a megjelenés, öltözködés segítségével szerezzük az emberről, ezért a hivatalos életben különösen nagy jelentősége van az öltözéknek. A jó megjelenés tükrözi az egyén igényességét magával és másokkal szemben, meghatározza a környezethez, munkahelyhez való viszonyát. Az öltözködésnél személyiségünkkel harmonizáló, kissé visszafogott, de elegáns megjelenés legyen a cél.

  Megjelenésünkben fokozott jelentősége van a színek használatának is. A színeket mindig az arcbőrünkhöz és a szemünkhöz igazítsuk. Általában elmondható, hogy a kifelé forduló, könnyen kapcsolatot teremtő emberek színesebben öltözködnek, míg a befelé forduló típusú emberek, akiknek a kapcsolataikra a fegyelmezettség, megbízhatóság a jellemző, inkább a semleges színeket kedvelik.
 

Az öltözet színárnyalata általában követi az évszakot (nyáron világosabb, télen sötétebb), klasszikus kivételt jelentenek a diplomáciai etikett által előírt félünnepélyes és ünnepélyes alkalmak sötét színei.

A színösszetétel divat szerint változik, a szabás is, ezért általános érvényű útmutatás nehezen adható, annál fontosabb a divat változásainak ismerete és mértéktartó követése.

A hivatalos öltözetnek (uniform informal)nincs ünnepi jellege. Napunk jelentős részét munkahelyünkön, hivatalban töltjük. Az öltözködésnél általános szabály, hogy jól érezzük magunkat abban az öltözékben, amit viselünk, de feleljen meg a szokásos társadalmi elvárásoknak, valamint az ápoltság és tisztaság is elengedhetetlen.

      Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk! Nagy melegben - átmenetileg – ne viseljünk szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat. Hordjunk inkább laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bő szárú nadrágokat, szellős blúzokat, ingeket. Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát! A stabil testtartás stabil alapokra épül, ezért nem mindegy hogy milyen kiképzésű cipőt viselünk. A túl szűk, túl magas vagy kemény talpú cipők egész napos viselése terhelik a láb elülső részét, a láb hamar elfárad, a tűsarok révén elveszti a láb a stabilitását, tartós viselete esetén a láb statikája megváltozik , a haránt és hosszboltozat süllyedését idézi elő, amely később a gerinc anatómiájának megváltozását okozza, és gerinctáji fájdalmat idéz elő. Fontos, hogy olyan lábbeli válasszunk, amelynek a talp kiképzése rugalmas, elülső része a lábfej kényelmes elhelyezkedését biztosítja.

 

Hivatali viselet férfiaknak

·        A hivatali életben a férfiaknak kötelező viselet az öltöny, amely a „földszínek” (szürke, barna, kék stb.) árnyalataiban készült. Anyaga jó minőségű szövet. Elegáns szabású, kidolgozásban hibátlan és gondos.

·        Az öltönyhöz világos színű vagy fehér ing illik nyakkendővel, amely nem kirívó mintájú.

·        Kiegészítőként sötét színű, szolid csatú, bőr nadrágszíj javasolt.

·        A zakó alá illő a most nagyon divatos mellény, vagy vékony pulóver, V vagy kerek kivágással. (Ha a férfiak leülnek, zakójukat ki kell gombolni, felálláskor újból be kell gombolni.)

·        Cipőválasztáskor a minőség elsődleges. Legyen a cipő bőrből, lehetőleg bőrtalpú, de ha nem is az, vékony gumitalpú legyen. A férfi lábbeli is követheti az aktuális divatot, de nem végletes formában, hanem tartózkodóan. A színe legyen az öltönyhöz igazodó, de sohasem világos. Nyáron ne viseljenek a férfiak a munkahelyen az öltönyhöz szandált.

 

Hivatali öltözet nőknek

·        Általánossá vált a hölgyeknél a térdközeli hosszúságú, egyszerű vonalú, szolid szövetszoknya, blúzzal, blézerrel.

·        Csak olyan blúz hordható, amely elfedi a vállat, még a nyári nagy melegben is, és nem túlságosan mélyen kivágott.

·        Ezenkívül elfogadott az egybeszabott ruha és a kosztüm (a nadrágkosztüm is egyre inkább).

·        Fontos viselet a harisnya. Vannak munkahelyek, ahol a formaruhához még a legnagyobb melegben is előírják viselését. (A táskában mindig legyen egy pótharisnya!) A társadalmi elvárásoknak megfelelni akaró nő az üzleti életben leginkább testszínű harisnyát hord, egyszerű, kényelmes, de elegáns, sötét vagy ahhoz közeli színű, sem túl magas, sem túl lapos sarkú, nem túl hegyes és nem is túl szögletes orrú cipővel.

·        Az ékszerek viselésénél vegyük figyelembe, hogy a nemes bizsu öltöztet, de nem szabad túlzásba vinni a mennyiséget. A kosztümökhöz jól mutatnak a színes selyemsálak.