Kiss Lajos esszé- / értekezésírói pályázat

Az Óvó- és Tanítóképző Intézet dr. Kiss Lajos tanítóképző intézeti igazgató emlékére esszé- / értekezésírói pályázatot hirdet nappali és levelző tagozatos tanító és óvodapedagógus szakos hallgatók részére.
Pályázati kiírás

shadow

Óvodapedagógus hallgatónk irodalmi sikere

Az Eszterházy Károly Egyetem már 16 éve kezdeményezője az egyetemi hallgatók részére kiírt Kortárs Hangon Nemzetközi Irodalmi pályázatnak. Ebben az évben a hazaiak mellett 3 ország: Szlovákia, Ukrajna, Románia, 12 egyetemének 73 hallgatója küldte el műveit. A zsűri értékelése alapján 11 egyetem 36 hallgatójának írásai kerülhettek be a költészetnapi válogatott kötetbe. Köztük volt Boka Henriett is, a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézetének III. évfolyamos levelező tagozatos óvodapedagógus szakos hallgatója, aki A vezérgally című novellájával szerepel az idei antológiában.

shadow

Az egyetem vezetésének döntése alapján a veszélyhelyzetre való tekintettel lehetővé vált a végzős tanító és óvodapedagógus hallgatók zárótanításának illetve zárófoglalkozásának kiváltása.

Az erre vonatkozó részletes tájékoztató az alábbi linkekre kattintva olvasható:

shadow

ELMARAD A TANÍTÓK NAPJÁNAK PROGRAMJA!

AZ AKTUÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL A MÁRCIUS 12-RE TERVEZETT TANÍTÓK NAPJÁNAK PROGRAMJA ELMARAD.

shadow

Tanítók napja

A Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete és a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanítói munkaközössége Tanítók napja címmel rendez sokszínű programot március 12-én. A több helyszínen zajló szakmai napon az iskolai foglalkozásokat délután konferencia-előadások követik. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Részletes program a meghívóban olvasható.

shadow

Jó gyakorlatok

A tehetséggondozás lehetőségei az óvodában címmel Mohácsiné Besenyei Valéria és Császiné Aranyi Csilla, a Tündérkert Keleti Óvoda Százszorszép Tagóvodájának óvodapedagógusai

2020. március 3-án (kedd) 12:00 órától 

a D épület 2. körelőadójában tartanak előadást az Óvó- és Tanítóképző Intézet "Jó gyakorlatok" című programsorozatának keretében. A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Meghívó

 

shadow

Szép magyar beszéd verseny 2020.

Felhívás a felsőoktatási intézmények 2020. évi

Szép magyar beszéd versenyére

A Kazinczy–díj Alapítványi Bizottság, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központ esztergomi képzési helyszínén meghirdeti a 2019/2020-as tanévre a felsőoktatási intézmények Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyét, amelynek célja az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése. A szövegmondó verseny megrendezésével arra kívánják ösztönözni a résztvevőket, hogy növekedjék a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség. A május 8-án megrendezendő országos döntőn a hazai és a határainkon túli pedagógusképző felsőoktatási intézmények és a jogtudományi karok azon hallgatói vehetnek részt, akik a helyi versenyeken a legjobbaknak bizonyultak.

A Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete az Óvó- és Tanítóképző Intézettel közösen ebben az évben is megrendezi a verseny házi fordulóját, melynek első három helyezettje képviselheti intézményünket az esztergomi országos döntőben.

A verseny időpontja:

2020. március 24. (kedd), 14:00.

Helyszín: B 213-as terem

Azok a magyar és nem magyar szakos hallgatók, akik részt kívánnak venni a versenyen, ebbéli szándékukat jelezzék Sebestyén Zsolt és Nagy Balázs tanár uraknak személyesen vagy e-mailben (sebestyen.zsolt@nye.hu, nagy.balazs@nye.hu ).

A versenyfeladat: Egy szabadon választott szöveg értő és értető (de nem színészi) élőszóbeli bemutatása; elsősorban a 20-21. századi, esetleg a 19. századi magyar publicisztika, esszéirodalom vagy a kevéssé párbeszédes széppróza termékeiből. A szöveg ne haladja meg a három (3) percet; a választott szöveg ne fordítás, hanem eredeti magyar írásmű vagy annak valamely részlete legyen.

shadow

Középpontban a gyermekirodalom

Házi író-olvasó találkozó keretében mutatta be Igric nagyi című kötetét a végzős óvodapedagógus és tanító szakos hallgatóknak Béres Tamás. A több műfajban alkotó szerző az utóbbi időben főként gyermekirodalommal foglalkozik, így hitelesen mutathatta meg a hallgatóknak egy gyermekkönyv létrejöttének fázisait, az alkotó munka érdekességeit. A szerző az interaktív szeminárium során meg is ajándékozta a hallgatókat a legújabb kötetével, aminek fontos célja a helyi hagyományok megjelenítése és ápolása.

shadow

Kortárs Hangon irodalmi pályázat

A „Kortárs Hangon” című pályázatnak köszönhetően idén is lehetőséget kapnak az alkotókedvű hallgatók, hogy vers vagy kispróza műfajában tehessék próbára tehetségüket. A nagy múltú nemzetközi irodalmi pályázat tehetséggondozó fórumot és rangos irodalmi folyóiratokban való megjelenést is kínál a legsikeresebb pályázóknak. Részletes tudnivalók és pályázati feltételek a plakátra kattintva olvashatók.

shadow

Publikáló hallgatónk

2019-ben már 15. alkalommal hirdették meg a „Kortárs Hangon” című irodalmi pályázatot, melynek elsődleges célkitűzése kezdettől fogva a tehetséggondozás, illetve az, hogy a Kárpát-medencében magyar nyelven tanuló fiatalok számára lehetőséget adjon az alkotói bemutatkozásra. A legutóbbi versenynek résztvevője volt a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézetének II. évfolyamos levelező tagozatos óvodapedagógus szakos hallgatója, Boka Henriett is, akinek A Pletyka című novellája meg is jelent a pályázat antológiájában. Henriett rendszeresen publikál, már önálló verseskötete is napvilágot látott. Legutóbb egy balkányi versíró pályázatot nyert meg, s „Balkányi aranytoll” elismerésben részesült. Alkotásaiból gyakran olvas fel, s tervei között szerepel egy helyi olvasókör létrehozása is.

shadow