slideshow 1

Rezidensképzés: enyhül a minisztériumi szigor

Némileg megszelídültek az Egészségügyi Minisztérium rezidensképzés átalakításával kapcsolatos tervei - ez derült ki az egészségügyi bizottság ülésén szerda délelõtt. A minisztérium a testület számára készített elõterjesztése alapvetõen kérdéseket, felvetéseket tartalmaz.

A tárca ugyanis visszavonta azt az elmúlt hetekben nagy vitát kiváltó javaslatát, amely szerint az állam csak a hiányszakmát választó szakorvos-jelöltek képzését fizette volna. Most új tervezet készül a tárcánál, de mint azt Horváth Ágnes a Magyar Rádiónak elmondta, a változások leghamarabb 2008 õszétõl lépnek életbe.

Az államtitkár hangsúlyozta: azt továbbra is fontosnak tartják, hogy a gyakornoki helyek keretszámai a valós kereslethez igazodjanak. Mint felvetette: felesleges például az államnak újabb szülész- nõgyógyászok képzését finanszíroznia, mikor már most is túl sok ilyen orvos van.

Az új tervezet tehát – elméletben - ösztönözni fogja a fiatal orvosokat, hogy például a patológiát, radiológiát válasszák. A tárca gondolkodik azon, hogy milyen szakmák esetében kelljen önerõt fizetni a képzésért. Fontos kérdés az is, hogy az önerõ mekkora részét állja a leendõ szakorvos, és mennyit fizessen a képzõhely, vagyis a kórház –tudta meg a Krónika.

(ej)

 


 

2016, Nyiregyhaza