slideshow 1

Eddig 120 ezren jelentkeztek a felsõoktatási intézményekbe

Az Országos Felsõoktatási Információs Központ adataiból kiderült, hogy már több mint százezren jelentkeztek valamilyen egyetemre vagy fõiskolára. Ez a szám még tovább nõhet 5-6 ezerrel, hiszen a mesterképzésre és a kiegészítõ alapképzésre egészen március 19.-éig lehet beadni a felvételi lapot.

Már korábban hírül adtuk, hogy a mesterképzésre és a kiegészítõ alapképzésekre még majdnem egy hónapig lehet jelentkezi, de a számok alapján nem várható jelentõs csökkenés a felsõoktatásban tanulók számát illetõen. De ez az adat még nem határozható meg pontosan, hiszen pár ezer jelentkezõvel mindenképp számolnunk kell, és ha már kialakult egy kép a jelentkezõk számáról, utána derülhet ki, kinek sikerült a felvétel és kinek kell majd jövõre újra próbálkozni.
A jelentkezéseket illetõen március végére várhatunk pontos és részletes adatokat, amelybõl megtudhatjuk az is, hogy az egyes intézményekbe, képzési területekre, munkarendre, finanszírozási formára hányan jelentkeztek.

Nem csak a felsõoktatásban van túljelentkezés: a fiatalok a rendészetet választják

A rendészeti szakközépiskolákban akár 3-4-szeres túljelentkezés is van évente: népszerû a rendõri pálya. A jelentkezõket még a többlépcsõs felvételi sem riasztja el, ami tartalmazza a fizikai erõnléti próbát is. A Dunántúlon egyedüliként rendõröket képzõ körmendi középiskola 135 férõhelyére 417-en szeretnének bejutni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben az egészségügyi alkalmatlanságuk miatt esnek ki, de akinek sikerül a felvételi „biztos helye van” és a két éves képzés után nem kell munkahelyet sem keresnie, mert biztosítva van az állása.

Kálnai Anita

 


 

2016, Nyiregyhaza