slideshow 1

In memoriam dr. Miklovicz Árpád (1944. július 29. – 2017. július 16.)

Megrendülten hallottuk a hírt, hogy elhunyt dr. Miklovicz Árpád, a Nyíregyházi Egyetem jogelőd intézményének nyugalmazott docense. Tudtuk, hogy egy ideje betegeskedik, de nem gondoltuk, hogy ilyen közel van számára az elmúlás, számunkra pedig a búcsú ideje. Az oktatómunkát hivatásnak tekintő nagyszerű kollégát, egy igazi pedagógust, egy tiszteletre méltó vezetőt, egy remek embert veszítettünk el, aki több mint négy évtizeden át kötődött intézményünkhöz. Pótolhatatlan űrt hagyott maga után, ahogy Kosztolányi Dezső írja: „Ilyen az ember. Egyedüli példány. /Nem élt belőle több és most sem él, /s mint fán se nő egyforma két levél, / a nagy időn se lesz hozzá hasonló.”

Felvételi eredmények: A kijelölt úton halad a Nyíregyházi Egyetem

„Intézményi szempontból eredményesnek mondható a 2017-es felvételi eljárás, a Nyíregyházi Egyetemre 1139 fő nyert felvételt, így a vezetőség által kijelölt úton halad az intézmény” – emelte ki Ferencziné dr. Ács Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese, a 2017-es jelentkezési adatok nyilvánosságra hozatalát követően, mint elmondta, alapvetően két külső tényező határozta meg a szakszerkezet változásait: a meghirdethető felsőoktatási szakképzési szakok száma a 2017-es eljárásban megfeleződött, ennek hatása érvényesült a felvett létszámadatokban is. A másik területet a tanárképzés átalakulása jelentette. A tanári mesterszakos képzésben történt változás bizonytalanságot okozott, sok volt a téves jelentkezés is.

Szenátusi ülés július 25-én

2017. július 25-én 14.00 órai kezdettel az Egyetem tanácstermében (A/113. sz.) szenátusi ülés lesz.

Napirendi pontok>>>>>>>>>

In memoriam Dr. Miklovicz Árpád

A Nyíregyházi Egyetem Tanítóképző Intézete mély fájdalommal tudatja, hogy

DR. MIKLOVICZ ÁRPÁD

nyugalmazott főiskolai docens, a jogelőd Nyíregyházi Főiskola Tanítóképző Intézetének igazgatója életének 73. évében elhunyt.

Temetése 2017. július 28-án lesz Székesfehérváron, szűk családi körben.

Kollégái, volt tanítványai tanár úr emlékét kegyelettel megőrzik.

A diplomásokat ünnepeltük az egyetemen

2017. július 2-án, vasárnap rendezte meg a Nyíregyházi Egyetem az Oklevélátadó Ünnepi Szenátusi ülését, ahol több száz végzett hallgató kapott oklevelet. Az eseményen a hagyományoknak megfelelően ünnepi beszédet mondott Dr. Kiss Ferenc, az egyetem általános rektorhelyettese, aki az önzetlenséget, mások megsegítését, a szolidaritás értékeit hangsúlyozta a frissdiplomásoknak szóló beszédében, elmondta, biztos abban, hogy az itt végzett, sokfajta közösségből, de mára közös értékekkel bíró, valamint alkalmazható tudást szerzett diplomások megállják majd a helyüket a világban, majd ízt kívánta a hallgatóknak ezt a világot ne csak értsék, érezzék is.

Dr. Szabó Sándor habilitációja

Júniusban kapta meg habilitációjáról szóló dokumentumot Dr. habil. Szabó Sándor, a Nyíregyházi Egyetem, Környezettudományi Intézetének oktatója, aki 1991 óta dolgozik az intézményben. Jelenleg többek között növényrendszertan, terepbotanika tantárgyat oktat a hallgatóknak, illetve terepgyakorlatot is tart számukra. Tudományos munkájában is eltökélt, személyiségével több tucat hallgatót nyert meg a tudományos diákköri munkára is, így az egyik kedvenc témájának tartott hidrobiológia témakörében 2015-ben hallgatói két országos első helyezést, idén pedig egy második helyezést is elértek, e mellett az évek alatt több elismerést, különdíjat kaptak tanítványai.

A Tiencsini Idegennyelvi Egyetem (Kína) magyar nyelvi lektori állásajánlata

A kínai Tiencsini Idegennyelvi Egyetem Magyar Tanszéke magyar nyelv és irodalom szakon végzett tanárt keres nyelvi lektori feladatok ellátására.

Tiencsini Idegennyelvi Egyetem (angolul Tianjin Foreign Studies University, röviden TFSU) Tiencsin tartományi jogú város központjában fekszik Kínában, és egyike a legrégebben megalapított 8 nyelvtudományi egyetemnek az országban, az egyetemen főleg az idegen nyelvek és kultúrák oktatásával és kutatásával foglalkoznak. Mostanáig 28 idegen nyelvet tanítottak, és a hallgatók a közgazdaságtan, menedzsment, oktatás, művészet, műszaki és más tudományágak képzésein tanulhatnak. 2017-ben a Kínai Oktatási Minisztérium jóváhagyásával a TFSU olyan felsőoktatási intézménnyé lett, ahol oktathatják is a magyar nyelvet és kultúrát, Kínában. A Magyar Tanszéket az egyetem Európai Nyelvek és Kultúrák Karán belül alapították meg, szeptemberben indul az első egyetemi magyar képzés.

Az állással kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni, jelentkezni:

Dudás Éva (Nyíregyházi Egyetem, IHK) dudas.eva@nye.hu
Az egyetem honlapja: http://www.tjfsu.edu.cn/bindex/

Meghívó – Oklevélátadó ünnepségre

A Nyíregyházi Egyetem Szenátusa tisztelettel meghívja Önt az intézmény OKLEVÉLÁTADÓ ÜNNEPI SZENÁTUSI ÜLÉSÉRE.
Az ünnepség helyszíne: Nyíregyházi Egyetem, Kodály Zoltán Kulturális Centrum
Az ünnepség időpontja: 2017. július 2. (vasárnap), 11:00 óra

Az esemény meghívója itt tölthető le.

Nemzetközi hegesztőtechnológus (IWT) vizsga a Nyíregyházi Egyetemen

A legkorszerűbb hegesztési technológiák és eljárások megismerését és elsajátítását követően 2017. június 1-én 16 hallgató tett sikeres vizsgát a 2016/17 tanévben a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetében folyó 360 órás Nemzetközi hegesztőtechnológus képzés keretében.

Szenátusi ülés június 20-án

2017. június 20-án 14.00 órától az A épület 113-as számú rektori tanácsteremben szenátusi ülés lesz.

Napirendi pontok>>>>>>>>>>>>

 


 

2016, Nyiregyhaza