Szakmai nap Budapesten

Intézetünk tagjai január 27-én szakmai nap keretében ellátogattak Budapesten az Egyszülős Központba. Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2018 óta működteti az Egyszülős Központot, amely nemcsak hazánkban, de nemzetközileg is egyedülálló kezdeményezés. A Központ azzal a céllal jött létre, hogy egyenlő esélyt teremtsen a közel 500000 egyszülős gyereknek és támogató közegként segítse az egyszülős családok mindennapjait. 

  A hozzájuk fordulók itt lehetőséget kapnak különböző szakemberek – jogászok, mediátorok, coachok, pszichológusok, trénerek – vezette csoportokba járni, ahogyan jogi és munkaügyi témákban is kompetens segítséget kaphatnak. Ezen kívül különböző közösségi programokkal, sportolási lehetőséggel is várják őket. A gyermekeket délutánonként korrepetálásokkal segítik, melynek segítségével a tanulást, nem, mint kötelezettséget, hanem mint élményt élik meg.

 A központ az Üllői út és a Mária utca sarkán található gyönyörű épület, melynek átépítésekor a legszükségesebb dolgokban való segélynyújtáson túl, a szülők mindennapjainak megkönnyítését is célul tűzték ki. Ennek okán, a földszinten kialakítottak egy gyermekmegőrzőt és egy kávézót, közösségi terükben mozgásórákat is tartanak. Lényeges azt látni, hogy azok a szülők, akik ténylegesen egyedül vannak, szinte sehová nem mehetnek a gyerekük nélkül. Nekik sokszor arra is nehéz időt találni, hogy saját magukról gondoskodjanak, saját magukra időt szánjanak.

Egy 1000 fős kutatással igyekeztek feltérképezni, hogy mi okozza a legtöbb problémát, hogy mire lenne leginkább szükségük az egyszülős családoknak. Legtöbben az elmagányosodást, elszigetelődést nevezték meg, mint legsúlyosabb problémát, így a hely fontos célja lett a programok és csoportos foglalkozások segítségével egy igazi közösség megteremtése is. A központ igazán igényes és ízléses belső dizájnnal rendelkezik, amely kellemes, barátságos miliőt teremt ehhez az igen jelentős és szép munkához.

shadow