A munka utáni bevásárlás

Szükségleti cikkek vásárlása

A környezetre kifejlett káros hatás mértéke csökkentésének érdekében, talán a vásárlási szokások megváltoztatása a legkönnyebb.
Manapság már egyre több terméken láthatunk különbözõ jelzéseket vagy feliratokat, amelyek arra utalnak, hogy környezetbarát termékkel állunk szemben. Keressük ezeket a termékeket. Ennél is helyesebb az volna, ha kevesebbet vásárolnánk, ill. csak azt ami feltétlenül szükséges, és nem vásárolnánk olyat, ami rövid idõn belül a szemétbe kerül mert használhatatlan, vagy rosszul választottunk. Részesítsük tehát elõnyben azokat a termékeket, amelyek újrahasználhatók, vagy használat után visszaforgathatók.
 

Gyakorlati tanácsok

- Gondoljunk csak bele, vásárlás után hazaérkezve mennyi minden kerül rövid idõn belül a szemetes kukába: csomagolópapír, doboz, habosított mûanyag, címkék stb. Hogy mindezekbõl lehetõ legkevesebb jusson a szemétbe, figyeljünk a következõre: kerüljük a nem megfelelõ, túlzott csomagolást. Bizonyos italok esetében választhatunk, hogy visszaváltható, vagy nem visszaválható palackban vásároljuk meg azokat. Több okunk is van arra, hogy a visszaválthatót válasszuk. Amellett, hogy a nem visszaváltható drágább (hiszen a csomagolást ki kell fizetnünk) kiürülés után ez azonnal a szemétbe kerül(het).

A nem visszaváltható mûanyag (palack, zacskó) illetve fém dobozos italok helyett tehát üveges vagy visszaváltható mûanyag palackos italokat célszerû vásárolni. (Szomorú, de az üveges tej gyakorlatilag eltûnt a boltokból. Ide illik egy példa, amiben jó lenne, ha nem követnénk a „nyugatot". Többen tapasztaltuk vagy hallottunk róla, hogy a nyugati szupermarketekben vásárlás után annyi reklámszatyrot kap az ember amennyit csak akar. Egy-egy vásárlásnál akár 10-15-öt is adnak. Mi lesz ezeknek a sorsa? Elõbb-utóbb szemétbe kerülnek. Magyarországon az „ingyen" (egyébként kifizetjük árát) szatyrok divatja csak most indult be. Nem kellene ezt bevezetni. Meg kellene maradnunk a régi, jól bevált, mosható vászonszatyros, kosaras módszer mellett. Egy bevásárlókosarat hosszú éveken keresztül használhatunk!

- Ha nincs módunk olyan termékeket vásárolni, amelynek a csomagolása újrahasználható, visszaváltható, akkor lehetõleg válasszunk olyanokat, amelyeket a szelektív szemétgyûjtés segítségével vissza lehet forgatni. Manapság már egyre több helyen jelennek meg nálunk is üzletek elõtt, lakótelepeken olyan konténerek, amelyben a nem visszaváltható zöld ill. fehér üvegeket, valamint a papírt össze lehet gyûjteni. A legtöbb csomagolóanyagon egyébként megtalálható a visszaforgatásra buzdító, mindenki  által  ismert  (három  egymásba  forduló nyíl) szimbólum.
 

- Kerüljük az olyan termékek vásárlását, amelyek csomagolásához többrétegû csomagoló-anyagot használtak. Ilyenek például a ma oly népszerû dobozos gyümölcslevek és egyre inkább terjednek a dobozos borok. Ne kövessük el azt a hibát, hogy a dobozos tejet választjuk a zacskós helyett abban a hiszemben, hogy a doboz papírból van. Kifejezetten egyutas csomagoló ugyanis, papír, fém és mûanyag többé soha szét nem választott egysége.

- Ha nagyobb mennyiségû  lisztet, rizst, babot, tésztát, stb. akarunk vásárolni, a nagyobb kiszerelést válasszuk, ne sok kicsit vegyünk, hiszen ekkor sokkal kevesebb csomagolóanyagot vásárolunk, amely egyébként tartalmának felhasználása után a szemétbe kerül(het).

- Az elõzõhöz hasonlóan, abban az esetben, ha valamely terméket koncentrált formában veszünk meg (mint ahogy arra lehetõség van bizonyos mosogató szereknél, mosószereknél, esetleg gyümölcsleveknél), akkor arányosan kevesebb csomagolóanyagot vásárolunk.

- Kerüljük a többszörösen csomagolt termékek vásárlását. Erre talán egy jó példa a fogkrém. Ma már van lehetõség arra, hogy olyan fogkrémet vásároljunk, amely nincs a fogkrémes tubuson kívül még dobozba is csomagolva. Válasszuk az egyszeres csomagolást, hisz ez olcsóbb,  és a papírdoboz nem kerül hazaérkezés után rövid idõn belül a szemétbe.
- Ha nem muszáj, ne vásároljunk egyszerhasználatos termékeket. Csak néhány „elrettentõ" példát szeretnénk felsorolni. Egyre inkább terjedõben vannak az egyszerhasználatos étkezés eszközei: mûanyag- vagy papírtányérok, mûanyag kés, villa, kanál. Nagyon sok olyan tollat használunk, amelyben a betét nem cserélhetõ, továbbá egyszer használatos borotvát, papír zsebkendõt és papírtörölközõt, egyszerhasználatos fényképezõgépet, nem tölthetõ elemeket. Mindezeknek megvan a többször használatos (vagy újratölthetõ) változata, lehetõleg azokat válasszuk.

- Ne válasszunk olyan éttermet az étkezésünkhöz, ahol egyszer használatos eszközöket használnak, illetve az ételt többszörösen becsomagolják. Gondoljunk csak bele, egy ilyen úgynevezett gyorsétteremben milyen „gyorsan" gyártunk egy halom szemetet (persze ennek is mi fizetjük az árát).
 


Végezetül egy praktikus tanács, amelyre gyermekeinket is rászoktathatjuk.
Mindenki vásárol margarint vagy vajat, joghurtot, joghurthabot, pudingot, amelyek mûanyag dobozban kerülnek forgalomban. Ezeket a mûanyagdobozokat fölhasználhatjuk miután kiürültek. Különbözõ dolgainkat tárolhatjuk benne, vagy palántákat nevelhetünk ezekben. Így elkerülhetjük azt, hogy ilyen célra újabb mûanyag edényeket vásároljunk.

Környezetbarát ajándékozás


Amikor megajándékozunk valakit, nem csak a megajándékozott felé nyilváníthatjuk ki az érzelmeinket, hanem az ajándék csomagolásában, vagy magában az ajándékban is kifejezésre juthat a környezethez való viszonyunk. Az ajándékozás nagyon személyes dolog, ezért fokozottan érvényes az, hogy úgy válasszunk, hogy mind az ajándékozónak, mind az ajándékozottnak öröme teljék benne.
 
 

Gyakorlati tanácsok

- Manapság már egyre több helyen lehet kapni olyan csomagolópapírokat, dobozokat, üdvözlõkártyákat, amelyek újrapapírból készülnek. Ezek természetesen nem fehérek, hanem szürkés vagy barnás árnyalatúak de ettõl függetlenül nagyon szép csomagoló, vagy üdvözlõ kártyák lehetnek.
- Gyerekeknek a mûanyag játékok helyett ajánlatos fából készült építõkockát, kisautót, repülõt stb. ajándékozni.
- Célszerû figyelembe venni azt is, hogy a megvásárolt ajándék elõállítási helye hol található. Minél távolabbról kerül ugyanis a termék az üzletbe, annál több, feltehetõleg nem megújuló energia szükséges a szállításához, és a szállítóeszközök annál több környezetre veszélyes anyagot bocsátanak ki.  Egy további szempont, hogy minél közelebb van a megvásárlás helyéhez az elõállítás helye, annál inkább valószínû, hogy a kifizetett pénzzel a helyi gazdaságot támogatjuk.

- Egyre több olyan, természetes anyagból készülõ pólót, inget, táskát, stb. lehet vásárolni, amelyeken különbözõ feliratok találhatók. Ezek a feliratok gyakran környezetünk védelmére buzdítanak. Hívjuk fel a figyelmet a természet és környezet védelmére ilyen módon is!
- Külföldön már jó néhány éve találhatók olyan üzletek, amelyek környezetbarát módon készült ajándékokat kínálnak. Célszerû Magyarországon is, közvetlen környezetünkben ilyeneket keresni.

- Barátainknak, családtagjainknak, ismerõseinknek  (legyenek fiatalok, vagy idõsebbek) ajándékozhatunk gyönyörû könyveket, amelyek a természet szeretetére, védelmére hívják fel a figyelmet, illetve bemutatják azt. Elõfizethetünk számukra olyan magazinokra, amelyek közvetlen vagy távoli környezetünket mutatják be, azok védelmére, szeretetére indítanak.

Végül vegyük fontolóra: minden egyes alkalommal, amikor vásárolunk, legyen az mindennapi szükségleti cikk vagy ajándék, tulajdonképpen szavazunk is a természet védelme, vagy rombolása mellett.