Néhány ötlet az energiatakarékossághoz

(azoknak akik már kész házban laknak)

A világítás és elektromos-energiafelhasználáshoz

Világításhoz

1.ötlet:

Mivel a napfény egyáltalán nem zavarja a szemet, (és még ráadásul kimondottan energiatakarékos is), lehetõleg természetes fényt használjuk, a villanyt csak akkor égessük, ha feltétlenül szükséges.

2.ötlet:

Mivel az izzószálas égõk a felvett energiamennyiség 90%-át hõvé alakítják, és csak 10%-ot fordítanak fénykibocsátásra, az eddig használatos hagyományos izzószálas égõket cseréljük ki kompakt-fénycsövekre. Ezek a fényforrások a felvett energia 50%-át alakítják át fénnyé. Habár költséges megoldás, hosszú távon mindenképpen nyereséges.

3.ötlet:

Persze a kompakt-fénycsövek sem tökéletesek, gyenge pontjuk a gyújtószerkezet, vagyis a gyakori kapcsolgatás rövidíti az élettartamát. Ezért ezeket a fényforrásokat az olyan helyeken használjuk, ahol  szükség van a folyamatos világításra, például az ablaktalan helyiségekben.

4.ötlet: 

A legközelebbi tatarozáskor a ház (belsõ) falait fessék világos színekre, a függönyöket pedig szintén világos színûre cseréljék ki, mert ezek a fény 78%-át visszaverik, így téve hatékonyabbá a világítást.
 
 
 

A szigeteléshez

1.ötlet:

Az elsõ és legfontosabb dolog az, hogy a szobák ill. helyiságek nyílászáróinak (ablakainak és ajtóinak) a szigetelését rendbe hozzuk és korszerûsítsük, e nélkül ugyanis a fûtésre fordított energia nagy része kárba vész. Ennek különbözõ módjait a következõ pontokban soroljuk föl.

2.ötlet:

Mivel a hõszigetelt ablakokkal a felére csökkenthetõ az ablakokon át elszökõ hõ, ezért azokat mindenképpen szigetelni kell. A szigetelés hatékonyságát nem az üveg vastagsága, hanem a közéjük zárt levegõréteg vastagsága, illetve a vákuumzár fogja eldönteni. Vannak még argongázos, infravörös sugárzást bent tartó ablakok is, de mivel nagyon költségesek csak hosszú idõ múlva térülne meg.

3.ötlet:

A központi fûtés fûtõtestei mögé tegyünk alufóliát vagy más hõvisszaverõ lapot. Mivel ez visszaveri a meleget is, hatékonyabbá teszi a fûtést.
 

A vízfelhasználáshoz

1.ötlet:

Ha tehetjük, szereljük fel  csapokat víztakarékos szabályozókkal, mert így jelentõs mennyiségû vizet spórolhatunk meg.

2.ötlet:

Jelentõs mennyiségû víz vész kárba (már abban az esetben is, ha mindössze 1 csepp/másodperc csepegést tapasztalunk mindössze egyetlen csap esetében, az évi 10 000 liter víz elpazarlását jelenti),ezért ha észrevesszük azzonnal szoljunk egy szerelõnek.

3.ötlet:

A mosdókban található hagyományos WC-tartályokat ha lehetséges cseréljük ki víztakarékos tartályokra, ugyanis egy hagyományos WC-öblítõnél egy öblítés során az összes víz, míg a víztakarékos-tartályoknál csak annyi víz használódik el, amennyi szükséges.

4.ötlet:

Meg lehetne valósítani az esõvízzel való WC-öblítést (lásd HÁZ leírás), ugyanis ennek a folyamatnak az ivóvízzel történõ megoldása felesleges.
 
 
 


 

.