ÁZSIA

NEMZETI PARKOK | EURÓPA | ÁZSIA | AFRIKA | ÉSZAK-AMERIKA | DÉL-AMERIKA | AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA | IRODALOM

10. GÓBI NEMZETI PARK

Négy millió hektárjával a világ legnagyobb védett területe, amelyet a mongolok a Góbi sivatag déli részén alakítottak ki, közvetlenül a kínai határ mentén. Az óriási területen alig él ember és csak itt-ott lehet találni egy-egy jurtát. Arculata rendkívül változatos. Füves puszták, lefolyástalan sós tavak, hegyek és kősivatagok váltogatják egymást. Klímája igen szélsőséges, erős a hőmérséklet napi ingása. Csapadéka mindössze 50 mm évente. Ez indokolja azt a szárazságtűrő vegetációt, amely itt megfigyelhető. Legjellegzetesebb növénye a szakszaul (Haloxilon ammodendron), amely az egyetlen tüzelő szerzési lehetőséget is jelenti. Az itteni növények mélyen gyökereznek és az éjszakai harmatot is hasznosítják.

A füves pusztán rengeteg egyenesszárnyú rovar - sáska és szöcske - él. Igazi értékeit azonban az emlősök jelentik. A két pupú vadteve (Camelus bactrianus), amelyből már alig található, a sárgás színű félszamár, a kulán (Equus hemionus), amelyből a múlt században ezres csapatok legeltek a Góbiban,  ma alig van. A Przewalski-ló (Equus przewalskii), amelyből egy kisebb csapatot Kaszab Zoltán akadémikus látott utoljára és ma főleg állatkertekben tartják és próbálják megmenteni. A fekete farkú gazella (Procapra gutturosa), amely a mértéktelen vadászat ellenére még szép számmal megfigyelhető. A góbi-medve, bennszülött különlegesség és csak a védelemnek köszönhető, hogy számuk gyarapodásnak indult. Számos helyen az üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus) és a mormota (Marmota bobak) is előkerül, amelyeknek kotorékában találnak megfelelő fészkelő helyre a sóstavak vörös (Tardona ferruginea) és bütykös ásólúdjai (Tardona tardona).

A hegyekben vadkecskék és vadjuhok élnek, amelyeket kívánatos trófeájuk miatt erősen vadásztak. Ma ezek is háborítatlan nyugalmat élveznek a nemzeti park védelmében. Állományukat csupán egy különlegesen féltett és pusztulásnak indult ragadozó, a hó párduc (Uncia uncia) vámolja meg, amely azonban nem jelent veszélyt e fajok számára csupán a természetes kiválogatódást biztosítja.

Különleges nevezetessége a nemzeti parknak, hogy a világ leghíresebb és legnagyobb dinoszaurusz kövület lelőhelyeit is magába foglalja, ahol rendszeres ásatás és kutatás folyik.

Vissza Ázsiához...