ÁZSIA

NEMZETI PARKOK | EURÓPA | ÁZSIA | AFRIKA | ÉSZAK-AMERIKA | DÉL-AMERIKA | AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA | IRODALOM

9. FUDZSI-HAKONE-IZI NEMZETI PARK

Japán legközismertebb nemzeti parkja, hiszen a világon mindenütt ismert szent hegyet a 3776 méter magas vulkánt, a Fudzsit is magába foglalja. Japán legmagasabb hegyének számos kitörését tartják számon. Az 1707-es például 27 ezer ember életét követelte meg. A japánok azonban szeretve tisztelik ezt a hóhatár fölé emelkedő hegyóriást és a turista csoportok szinte folyamatosan haladnak fel-le a kijelölt útvonalon. A hegy körül 5 festői szépségű tó és mintegy 50 vulkánikus gázfeltörés - ún. fumarola - alakult ki. A növényvilága változatos. Alul a bükköt és juhart, felfelé haladva a japán vörösfenyőt (Larix kaempferi), majd a jegenyefenyőt találjuk. Lábánál csodálatosak Japán nemzeti fái, a cseresznyék (Prunus serrulata), és a gyönyörű virágú azáleák.

A Hakone hegy növényzete eltér a Fudzsiétól. Itt az előbbiek mellett a japán cédrus, az eperfa, sőt a bambusz (Phyllostachys pubescens) is megtalálható. A nemzeti park lenyúlik egészen a tenger partra és magába foglalja az Ízi félszigetet, valamint a Hét-szigetet. Itt alacsonyabb terület lévén a feketefenyő, kamélia (Camelia japonica), és az örökzöld tölgy (Quercus dentata) is szépen díszlik.

Emlős állatvilága nem túl gazdag, de a szika szarvas (Cervus nippon), japán makákó (Lyssodes fuscata), vaddisznó (Sus crofa), japán erdei pele előfordul. A terület tulajdonképpen a madarak paradicsoma, ugyanis a megfigyelt 179 faj közül 116 fészkel is a nemzeti parkban. Nevezetesebbek: a japán csuszka, törpe harkály, japán fülemüle, japán zöldgalamb. A tengerparti részen a mandarinrécék (Aix galericulata) mellett számos tengeri madárban gyönyörködhet a látogató.

Vissza Ázsiához...