slideshow 1

 

Újabb „kémikus” siker az Eötvösben

Február 23-24-én került megrendezésre az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny döntője, melynek szervezője a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, valamint annak Szent-Györgyi Albert Szakkollégiuma. A döntő előtt levelezős fordulók során kellett a tanulóknak bizonyítaniuk felkészültségüket és feladatmegoldó képességüket, s bizony négy kategóriában csak a legjobb 6-12 tanuló vehetett rész a döntőn.

A BME-n szervezett döntő is két részből állt. Pénteken négy óra alatt kellett megoldani a rendkívül változatos és a tananyaghoz nem mindig kapcsolódó írásbeli feladatokat, majd szombaton délelőtt egy, a verseny szervezői által megadott témából kellett előadást tartaniuk a döntősöknek. Bár a témákat egy héttel előbb megkapták a versenyzők (mindenki másat), az arra való felkészülés során rengeteg szakirodalmat kellett átnézni és azok alapján egy összefüggő, rendszerezett előadást tartani a három fős vegyész professzorokból álló zsűri előtt. Az előadások megtartásával még nem ért véget a verseny, ugyanis a zsűri a megjegyzések mellett szakmai kérdéseket is feltett és azokra is reagálniuk kellett a versenyzőknek.

A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 11. osztályos tanulója, Répási Marcell a legmagasabb (IV.) kategóriában, ahol a korábbi években más versenyeken döntős tanulók vehettek csak részt a rendkívül előkelő harmadik helyezést érte el.

Gratulálunk Marcellnak és felkészítő tanárának, Sarka Lajosnak!

 

 


 

2016, Nyiregyhaza