slideshow 1

 

Nagy Zsuka szakmai díja

Nagy Zsuka költő kapta meg idén a Tokaji Írótábor-díját. A nyíregyházi szerző, középiskolai tanár, a Nyíregyházi Főiskolán végzett magyar nyelv és irodalom tanári szakon. Díjához ezúton is gratulálunk. Nagy Zsukát az elismeréshez kapcsolódóan kérdeztük.

 

Mit jelent az Ön számára a Tokaji Írótábor díja?

 

A díj önbizalmat ad nekem, hogy amit szeretek csinálni, annak van értelme, az néha láthatóvá válik olyannyira, hogy egy szakmai kuratóriumnak eszébe jutok. Nem vagyok büszke ember, de mégis ha büszkeséggel tölt el ez a díj az azért van, mert Nyíregyházát feltette a listára.  A szülővárosomat, ahol élek. (1994-től minden évben egy szerzőt díjaz az írótábor elnöksége, kuratóriuma.)

 

Jelenleg milyen munkán, könyvön dolgozik?

 

Körülbelül 81 százalékos készenlétben van egy újabb verseskötet, Pigment munkacímmel. Nagyon jó lenne a következő Könyvfesztiválra vagy az Ünnepi Könyvhétre megjelenhetne. Egy novelláskötet is van az asztalfiókban, de az még nagyon kezdetleges állapotban van 2-3 év múlva abból is szeretném, ha egy könyv lehetne.

 

Mit jelet az Ön számára a költészet (mit ad Önnek) és mit szeretne általa átadni az embereknek?

 

A költészet szemlélődés, lélekjelenlét, szocio-röntgen, mesterség, szerelem. Hogy mit ad nekem? Eufóriát, életértelmet, érzékenységet, védelmet, védtelenséget, kicsi és nagyszavakat. És hogy mit szeretnék általa átadni? Felfedni magát az embert, az automatizmusa mögötti világot, a társadalmi-emberi protokollok mögött működő mélyvilágot. És szépséget, örömöt, bánatot, képeket, képtelenségeket, szentenciákat, esendőségeket. Szépírást.

(Fotó: Szarka Lajos, www.nyiregyhaza.hu)

 


 

2016, Nyiregyhaza