slideshow 1

 

A megyei klímastratégiáról tárgyaltak az egyetemen

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat szervezésében a KEHOP-1.2.0-15-2016-00012 kódszámú „Klímastratégiák kidolgozásához kapcsolódó módszertan- és kapacitásfejlesztés, valamint szemléletformálás” projekt keretében ún. Platform ülést tartottak a Nyíregyházi Egyetemen, ahol a megye klímastratégiájáról tárgyaltak a szakemberek. A Megyei Éghajlatváltozási Platform konferenciáján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Klímastratégia kidolgozásához kapcsolódó tématerületek megvitatására került sor. A projekt keretében már elkészült a Megyei Klímastratégia társadalmi egyeztetési változata, a munkaanyag társadalmasítási folyamata jelenleg is tart. – hangzott el a konferencián.

 

Az eseményen köszöntőt mondott dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese, aki elmondta, hogy a klímaváltozás globális probléma, de lokálisan is sokat tehetünk a javításáért. Elhangzott, hogy egy európai felmérés szerint Magyarországon száz emberből hét gondolja jelentős problémának a klímaváltozást, ebből négy az, aki úgy gondolja, hogy ő is tehetne valamit a megoldásáért. Ezen az arányon kellene mind lokális, mind globális szinten változtatni, ahhoz, hogy először gondolkodásunkban, majd cselekedeteinkben, mind a civil mind a gazdasági szféra területén változás indulhasson el – hangsúlyozta a szakember.

 

Szabó István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés, alelnöke fontos és meghatározó feladatnak gondolja a megyei klímastratégia elkészítését, mellyel a szakemberek „nagy fába vágták a fejszéjüket”. A globális felmelegedés napjaink hangsúlyos témája, az óceánok vízszintjét befolyásolja a gleccserek olvadása, az éghajlati viszonyok változását minden ember érzi, és tapasztalja, az egyes apró és nagyobb folyamatok mind hatással vannak egymásra, globális szinten érezhető az éghajlat változása, mely hosszú távon az életkörülményeinkre is hatással lesz. Az üvegházhatásra káros gázokat kibocsátó gyárak is jelentős problémát jelentenek, de több erősödő veszélyeztető tényező is van, melyeken változtatnunk kell. A klímastratégia, benne a megyei klímastratégiával ezeket a körülményeket hivatott vizsgálni és megoldást találni a körülmények javítására, úgy, hogy hosszú távú döntéseink pozitív hatással legyenek a környezetünk megváltoztatására, a helyi és a globális környezetünkre. – emelte ki az alelnök.

 

A köszötnő beszédeket követően Dr. Vass Róbert, a Nyíregyházi Egyetem Turizmus és Földrajztudományi Intézetének oktatója Éghajlatváltozás a múltban és a jelenben, s annak hatásai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében címmel, majd Szuhóczky Gábor, az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány képviseletében A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Klímastratégai társadalmi egyeztetési változatának véleményezése címmel tartottak szakmai előadást a résztvevőknek.

 

Az ülésen a Megyei Klímastratégia társadalmi egyeztetési változatának véleményezésére is lehetőség nyílt, a megfogalmazott vélemények, javaslatok beépítésre kerülnek a végleges stratégiába.

 

   

 


 

2016, Nyiregyhaza