slideshow 1

A duális képzések fejlesztését tervezik

A Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetében folyó duális képzések előző tanévi szakmai tapasztalatait, illetve a következő tanév feladatait ismerhették meg a szeptember 7-én tartott egyeztetésen az egyetem és a duális képzések vállalati partnereinek képviselői.

Az egyeztetésen a mérnöki szakokon folyó duális képzések szervezésével kapcsolatos feladatok egyeztetésére került sor Dr. Kovács Zoltán intézetigazgató köszöntője után, aki megköszönte a résztvevőknek, hogy támogatóan kapcsolódtak be a képzésbe és nagy segítséget nyújtottak a hallgatóknak a vállalati beilleszkedésben, a szakmai tapasztalatszerzésben, a szakmai idegen nyelvi, illetve kommunikációs készségeik fejlesztésében. Újításokról is beszámolt: ettől a tanévtől az elsős hallgatók műszaki szaknyelvet is tanulhatnak (angol és német nyelven) valamint több tantárgyat, köztük a mechanikát, műszaki informatikát, elektronikát angol nyelven is hallgathatják majd, ezzel is segítve a hallgatók nagyvállalati helytállását.

 

Dr. Szigeti Ferenc a gépészmérnök szak szakfelelőse a tavalyi év eredményeit összegezte és arra kérte a partnerek jelen lévő képviselőit, hogy ők is számoljanak be tapasztalataikról, reményét fejezte ki, hogy a 2018/2019-es tanévben is együtt tudnak működni a partner-szervezetekkel és az egyetem mind több hallgatója választja majd a duális képzést.

A vállatok képviselői elmondták, hogy a hallgatók az üzemi feladatokat sikeresen teljesítették, jól megállták a helyüket a nagyvállalati környezetben, hasznos munkatapasztalatokat szereztek. A hallgatókat lelkesnek, motiváltnak látták a cégek képviselői, elmondták, hogy a fiatalok szívesen dolgoznak náluk, mert szakmailag érdekesnek találják a tőlük kapott feladatokat, több vállalat szakmai utakkal, tapasztalatszerzési gyakorlattal motiválja a náluk tanuló hallgatókat, akik közül többen a tervezési, minőségbiztosítási, szerelési feladatokat is kapnak, többségük önálló feladatok elvégzésére is alkalmazható.

A program résztvevői Dr. Sikolya László projektmenedzsertől tájékoztatást kaptak az egyetem duális képzései fejlesztésére elnyert pályázatról, mely négy éven át segíti a képzések fejlesztését, megújítását, gyakorlatiasabbá tételét. A projektbe minél több duális képzési partner vállalatot, szakembert szeretnének bevonni az egyetem munkatársai.

A hallgatók nemzetközi tapasztalatszerzését segítik azok az Erasmus ösztöndíjak, mely keretében az egyetem hallgatói külföldi szakmai gyakorlaton vehetnek részt, a szakmai tudás bővítése mellett idegen nyelvi tudásukat is fejleszthetik – tájékoztatta a résztvevőket Dudás Éva, az egyetem Erasmus koordinátora.

A Nyíregyházi Egyetem a 2018/2019-es tanévre is meghirdeti – vállalati partnereivel közösen – duális képzéseit, melyre a hagyományos felvételi eljárásban 2018. február közepéig lehet jelentkezni. A duális képzés iránt érdeklődő, leendő partnerszervezetek jelentkezésére is lehetőség nyílik szeptember végéig. Az egyetemmel korábban szerződés kötött cégek és szervezetek visszajelzései alapján, e képzési forma kiválóan alkalmas lehet a munkatársak utánpótlásának biztosítására.

További információkat a Nyíregyházi Egyetem honlapján találnak az érdeklődők.

 


 

2016, Nyiregyhaza