slideshow 1

A láthatatlan Magyarországot mutatja be (könyvbemutató)

Az Evangélikus Roma Szakkollégium, a Nyíregyházi Egyetem Tanítóképző Intézete, az MTA DAB Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szakbizottságának Romológiai Munkabizottsága szervezésében tarották azt a „teltházas” kötetbemutatót, melyen L. Ritók Nóra: Láthatatlan Magyaroszág című, a TEA Kiadónál megjelent szociográfiai kötetét mutatta be a szerző, illetve Dr. Jenei Teréz, főiskolai tanár, a Nyíregyházi Egyetem Tanítóképző Intézetének intézetigazgatója.

„Gyermekek tízezrei élnek ma Magyarországon a 21. századi Európához méltatlan nyomorúságban. Éhesen, gyógyszer nélkül, teljes és végleges kilátástalanságban. L. Ritók Nóra grafikusművész és tanár, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője 2000 óta dolgozik saját alapítású művészeti iskolájában Berettyóújfalun és környékén mélyszegénységben elő gyermekekkel és családjaikkal. E munka során átélt sikereit és kudarcait rendszeresen meg is írja; ezekből a szenvedélyes hangvételű, felkavaró írásokból készült a Láthatatlan Magyarország.” – fogalmazza meg a kiadó, a kötetet bemutató írásában.

 

 

L. Ritók Nóra grafikusművész és tanár, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője 2000 óta dolgozik saját alapítású művészeti iskolájában Berettyóújfalun és környékén mélyszegénységben elő gyermekekkel és családjaikkal. E munka során átélt sikereit és kudarcait rendszeresen meg is írja, ezekből az írásokból készült a Láthatatlan Magyarország című könyv a Tea Kiadó gondozásában. A Nyíregyházi Egyetemen február 16-án tartott szakmai tapasztalatait bemutató és a könyv születésének háttértörténetét is feltáró eseményen Jenei Teréz úgy fogalmazott: „Számomra a könyv címe pontos és találó. Van hazánk társadalmának egy olyan rétege, amelyről ritkán beszélünk, az igazán mély hátteret nem ismerhetjük, vagy nem akarunk róla tudomást venni. A Láthatatlan Magyarország című könyv L. Ritók Nóra személyes történetein keresztül emberközelbe hozza ezt a világot. Míg a statisztikai adatok nem jutnak el a szívünkig, a lelkünkig, addig ezek a személyes történetek, novellák, írások érzelemgazdagsága és hitelességük, a szerző hangvétele okán is szívhez szólnak. Ahogy a szociálpszichológia és a retorika tudománya is mondja, a személyes történetek az érzelmekre hatnak, megérintenek bennünket és szeretnénk cselekedni, segíteni ezeknek az embereknek, átérezzük, megértjük az ő világukat, életüket. Így hat elemi erővel az olvasóra ez a könyv, így hatnak rám ezek az írások.” – fogalmazott Jenei Teréz.

Az eseményen a szerző társadalmi-szociális munkásságáról, az általa és munkatársai által működtetett Igazgyöngy Alapítvány munkájáról, az általuk segített cigány családok életéről, életkörülményeikről és a művészet erejéről is beszélt.
 

 

 


 

2016, Nyiregyhaza