Intézetünk friss kutatási eredménye

Új kutatási eredmény!

Intézetünk legfrissebb tudományos eredménye inváziós hínárnövények szétterjedésének ökofiziológiai háttér-folyamatait tárja fel. A megjelent kutatási eredményt  a Wageningen University,  a Debreceni Egyetem és az Ökológiai Kutatóközpont együttműködésével hoztuk fedél alá.

Bővebb infó itt:  https://www.frontiersin.org/ar…/10.3389/fpls.2019.01747/full

 

 

 

 

 

 

 

shadow

Dr. Szabó Sándor előadása a könyvtárban

Szabó Sándor előadása a Könyvtári Teadélután rendezvénysorozat keretében!

Dr. habil. Szabó Sándor, a Jóga a mindennapi életben rendszer oktatója nyilvános előadást tartott a jógagyakorlatok anatómiai és élettani hat
ásairól. Az ismeretterjesztő előadás az utóbbi negyedévszázad legmodernebb kutatási eredményeit tekintette át a témával kapcsolatban.
 
 
shadow
shadow

Diáksiker!

Diáksiker!

1. Zavanyi Györgyi eredménye a 16. OFKD-n

1. Zavanyi Györgyi negyed éves biológia-kémia osztatlan tanár szakos hallgatónk a 16. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián (május 10-12) dolgozatával 2. díjat nyert a Környezetegészségügy és Környezeti Nevelés szekcióban. A dolgozata címe: Képesek –e a vízi makrofitonok a gadolinium-tartalmú kontrasztanyagok biofiltrációjára? A hallgató témavezetője Dr. habil Szabó Sándor a Környezettudományi Intézet oktatója.

2. Zavanyi Györgyi kutatási eredménye a legrangosabb víztudományi folyóiratban

Zavanyi Györgyi negyed éves biológia-kémia osztatlan tanár szakos hallgatónk és témavezetője Dr. habil Szabó Sándor által végzett kutatás eredményeikből olyan nemzetközi tudományos publikáció született, amely a víztudományi témában a világ legrangosabb folyóiratában a Water Research májusi számában látott napvilágot. (IF 6,94).

Water Research 135, 104-111

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0043135417310813

A Kutatásban az NYE Környezettudományi Intézet az MTA ATOMKI  és a DE Orvos Diagnosztikai Tanszék munkatársai vettek részt. A kutatási eredmény feltárja az orvosdiagnosztikai képalkotó eljárásokban (MRI) használt kontrasztanyagok sorsát a természetben és azok vízi élőlényközösségekre gyakorolt hatásait. A hallgatónk az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatását élvezte.

shadow
A Mindenki Akadémiája sorozat keretében tartott előadást az MTVA 5 csatornán 2017 június 1-én, Prof. Dr. Szép Tibor a "Geolokátorral a csökkenő számú fecskéink nyomában" címmel. Az előadás, melyben szó esik az intézetünkben folyó az NKFIH (OTKA) által támogatott alapkutatási projekt hátteréről, megtekinthető az alábbi helyen: https://www.youtube.com/watch?v=SBJm4qtsj_k
 
 
Prof. Dr. Szép Tibor intézetigazgató előadás közben
 
 
 
shadow

Diáksiker!

Diáksiker!

Intézetünk TDK-s hallgatói (Zavanyi Györgyi, Koleszár Gergő és Csizmár Aliz) eddigi kutatási eredményikről tudományos előadást tartottak az 59. Hidrobiológus Napokon az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limológiai Intézetében Tihanyban.

Csizmár A., Koleszár G., Nagy Z., Szabó S. 

DENZITÁSFÜGGŐ KÖLCSÖNHATÁSOK HÍNÁRNÖVÉNYEK KÖZÖTT
 
Zavanyi Gy., Braun M., Laczovics A., Berényi E., Szabó S.
VIZI MAKROFITONOK GADOLÍNIUM KONTRASZTANYAG MOBILIZÁCIÓJA

shadow

Tudomány Napja 2016

TUDOMÁNY NAPJA A KÖRNYEZETTUDOMÁNYI INTÉZETBEN!
 
shadow

Új MTA köztestületi tagság!

Az MTA Ökológiai Tudományos Bizottság köztestületi tagjai (235 fő) a 2017-2020-as ciklusra immáron harmadik alkalommal az MTA Ökológiai Tudományos Bizottság tagjává választották intézetünk igazgatóját Prof. Dr. Szép Tibort. Sikeréhez gratulálunk

Kémia érettségire felkészítő a Kémia Intézeti Tanszéken

2016. március 23-án (szerdán) 14-17 óra között laboratóriumi gyakorlat lesz a Kémia Intézeti Tanszéken, ahol a kémia érettségin előforduló gyakorlatokat mutatjuk be és elemezzük. A bemutató a középiskolai tanulóknak ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (email: jeko.jozsef@nye.hu).

OTDK I. helyezettek

Vicei Tibor Tamás és Koleszár Gergő Biológia BSC. szakos hallgatóink a 32. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Biológia szekcióján első helyezést értek el. Dolgozatuk címe: Ki mikor győz a békalencse-tócsagaz versenyben? Eredményeikhez szívből gratulálunk!

 

shadow

Diáksiker!

Diáksiker!
 
Az intézetünk négy hallgatója előadóként részt vett a 33. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Biológia szekciójában. A hallgatók közül Koleszár Gergő és Vicei Tibor Tamás (Biológia BSC) külön díjat kapott, Zavanyi Györgyi (biológia-kémia osztatlan tanár) pedig országos második (2.) helyezést ért el. A résztvevőknek az eredményeikhez szívből gratulálunk!
 
shadow