slideshow 1

Készül Magyarország leghosszabb hídja

A Duna magyarországi szakaszának új hídja az M8 autópályát vezeti át a Duna folyó és ártere fölött. A híd két ártéri-híd és egy mederhíd együttese. A mederhíd 307,9 méter hosszú, így a híd összhossza megközelíti a 1700 métert, összsúlya pedig a 22000 tonnát. A híd lenyûgözõ gépészeti és építészeti megoldásokat tartalmaz.
"Többszörösen a legek hídja lesz a dunaújvárosi" - nyilatkozta korábban dr. Domanovszky Sándor Széchenyi díjas hegesztõ szakmérnök, aki húsznál is több szakmai elismerés birtokosa, aki az Eötvös Lóránd-díj - ami az építészet Ybl díjához hasonló szakmai elismerés - után, alapítását követõen elsõként vehette át a Magyar Mérnök Akadémia díját.

A híd építészeti megoldásaival kapcsolatban elmondta: "A dunaújvárosi híd az elsõ, amelynek minden kötése hegesztett. Amikor elkészül, ez lesz az ország leghosszabb hídja, 70 százalékkal hosszabb lesz, mint a budapesti Árpád híd. Öt különálló szerkezetbõl áll majd. Közülük kettõ az egyenként 302 méter hosszú bal parti ártéri híd. Másik kettõ a jobb parti 1068 méter hosszú ártéri híd. Az ötödik szerkezet a mederhíd. Ez a 312 méter hosszú, 41 méter széles, 51 méter magas, egymásnak simuló ívû, úgynevezett >>kosárfüles<< merevítõ gerendás ívhíd, amely szerkezettípusában világrekorder 307,9 méteres fesztávolságával."

Bíró Zsolt (www.edupress.hu híre alapján)

 


 

2016, Nyiregyhaza