Oroszország: Az első közvetlen kormányzóválasztás

 

Az Oroszországi Föderáció első szubjektuma, amely visszatér a kormányzók közvetlen megválasztásának gyakorlatához a Novgorodi szövetségi terület lesz. A március 24-én a Kommerszant hírlapban megjelent, Kreml-ből származó információk alapján írt cikk szerint a régiónak nincs elég ideje a konzultációra, ezért az Egységes Oroszország Párt nem tud időben listát állítani és azt Medvegyev elnök elé terjeszteni.

A Belgorodi szövetségi területen és a Burját Köztársaságban, ahol 2012 nyár elején történik a kormányzójalöltek konzultációja, úgy tűnik lesz idő a listaállításra. A Nemzetközi Politikatudományi Intézet vezetője, Jevgenyij Mincsenko szerint a közvetlen kormányzóválasztásról szóló törvény hatályba lépéséig feltűnnek még olyan népszerűtlen kormányzó jelöltek, akiknek „semmi esélyük nyerni, vagy nem rendelkeznek elegendő befolyással a régióban”.

A szakértő úgy véli, a kormányzók lecserélése elsősorban a Krasznodári határterületen (a régiót Lev Kuznyecov vezeti), a Kosztromai szövetségi területen (Igor Szlunyajev), Karéliában (Andrej Nelidov) kap fontos szerepet. A Lomonoszov Egyetem Politológia professzora, Rosztiszlav Turovszkij szerint a Sztavropoli határterület (Valerij Gajevszkij) és a Szamarai szövetségi terület (Vlagyimir Artyakov) kormányzói kérdése is érdekes lehet.

A cikk előestéjén Dmitrij Medvegyev aláírta a Szaratov szövetségi terület kormányzójának, P. Ipatovnak a lemondását, aki 2005 óta vezette a régiót. Megbízott vezetőnek a terület parlamentjének szóvivőjét, Valerij Radajevet nevezték ki, akiről azt tartják, hogy Vjacseszlav Vologyin, az elnök titkárságának vezető helyettesének embere.

A hírlap megjegyzi, hogy annak ellenére, hogy P.Ipatovot hivatalában 2010-ben megerősítették, az Egységes Oroszország Párttal szoros kapcsolata nem alakult ki. Múlt év februárjában a helyi Egységes Oroszország Párt frakció levélben kérte Dmitrij Medvegyevet, hogy fossza meg hivatalától a kormányzót. Ugyanezt a dokumentumot a frakció a Szaratov városi parlamentben is benyújtotta. Ipatov az Egységes Oroszország Párt tevékenységét „a hatalomátvátel narancsos forgatókönyvének” nevezte. A Volga-melléki kerület elnöki különmegbízottja, Mihail Babics elmondta: P. Ipatov eltévolításának oka az, hogy a helyi elit szerint „nem látta el teljeskörűen a hatalomgyakorlás egyetlen funkcionális feladatát sem”. A helyi kormányzás kiadványa szerint pont Mihail Babics feladata volt, hogy a helyi elitet a kormányzó ellen fordítsa.

(KEKK-összeállítás, http://top.rbc.ru/politics/24/03/2012/643278.shtml)
 

shadow