slideshow 1

 

Rekordszámú látogató a Kutatók Éjszakáján

Repülőgép szimulátoros repülés, fizika-kémia show, 3D nyomtatás, vidám tudomány, látványos kémiai kísérletek az éjszakába nyúlóan, ezen kívül a 18 év felettieket kávé és borkóstolás is várta a Nyíregyházi Egyetem 2017 évi Kutatók éjszakája programjain. A rendezvénysorozatot 2017. szeptember utolsó péntekjének estéjén, 29-én között rendezték meg a campus területén, ahol több mint húsz helyszínen harmincnál több esemény, program, kísérletezési- és felfedezési lehetőség várta az érdeklődőket, akik a tavalyi évnél jóval többen jöttek, a legtöbb program teltházas volt, alig fértek be az érdeklődők a kémiai és fizikai kísérletezésekre, de a laborokat, tudományos előadásokat is több száz vendég tekintette meg.

Az országos programsorozathoz idén is csatlakozva, a nyíregyházi rendezvény délután kettőkor kezdődtek a programok, ahol Dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes köszöntőjét követően indultak el az előadások, bemutatók. A megnyitót követően rögtön a fizika, a kémia és a természettudományok iránt érdeklődők “vették birtokba” az egyetemet, látványos kísérletek után a 3D-s nyomtatással vagy az aranymetszés művészeti megjelenésével is ismerkedhettek a vendégek. A látogatók összemérhették tudásukat intelligens robotokkal, kipróbálhatják a virtuális hegesztést, vagy a CNC gépeket és a plazmavágást is.

A mezőgazdaság iránt érdeklődők számtóföldi gépeket láthattak, illetve korszerű élelmiszerszárítási módszerek gyakorlati bemutatójára is sor került, termékkóstolással egybekötve. A látogatók egy kísérleti napkollektor rendszer gyakorlati bemutatóját is megtekinthették. A molekuláris kutatóintézetben az emberi sejtek mesterséges tenyésztéséről hallhattak a vendégek, illetve akár a helyszínelők című amerikai sorozatból ismert analitikai műszereket ki is próbálhatták a szakemberek irányításával. A „B” tanulmányi épületben este tíz óráig tartottak az előadások, ahol nyitva tartott az elektromikroszkóp labor, a Kodály terem a Középiskolások országos IV. zenei versenye különdíjasainak hangversenyére került sor. A 4-es számú körelőadóban pedig a madárvonulások titkairól rántották le a leplet, majd az antrolopológus munka rejtélyeivel ismerkedhettünk meg, de érdekes kémiai kísérleteken is részt vehettek a látogatók, melyről élőben jelentkezett az M1 híradója.

A campus mellett fekvő Tuzson János Botanikus Kert nyílt nap keretében este nyolc óráig tartott nyitva, sötétedés után pedig kedvére kémlelhette az eget bárki a csillagászati távcsöves bemutatón. A Campus Kollégium alagsorában sokan voltak kíváncsiak a robotfoci bemutatóra, ahol focizó robotokat és programozott LEGO robotokat is kipróbálhattak a technika szerelmesei. A kísérőprogramok közt volt tájékozódási gyakorlat az egyetem területén, földrajz kvíz, valamint interaktív eszközkiállítás és fotótárlat is.

 

           

Az eseményről készült fotókat az egyetem facebook oldalán is megtekinthetik az érdeklődők.

 


 

2016, Nyiregyhaza