Dr. habil. Göőz Lajos professzor úr 90 éves

 

2018. szeptember 17-én kollégái, tanártársai, barátai, az egyetem vezetői és hallgatói köszöntötték a 90 éves dr. habil. Göőz Lajos professzor urat, a Nyíregyházi Egyetem (illetve Főiskola) tanárát, emeritus professzorát.

 
 
 
 
Elsőként Vassné dr. Figula Erika, az egyetem rektora, majd prof. dr. Balogh Árpád rektor emeritus, a Nyíregyházi Főiskola korábbi rektora köszöntötte a professzort. Ezt követően prof. dr. Csorba Péter egyetemi tanár, a Magyar Földrajzi Társaság elnöke emlékezett vissza közös munkásságukra, egyúttal átadta az ünnepeltnek a Magyar Földrajzi Társaság örökös tagja elismerést.
Prof. dr. Frisnyák Sándor, az MTA doktora idézte fel Göőz Lajos földrajzi munkásságát, majd dr. Dobány Zoltán főiskolai docens egy fotókkal színesített bemutatóban, Pillanatképek Göőz Lajos életéből címmel adott ízelítőt közös szakmai munkájukból, emlékeikből, a tanár–diák kapcsolatok legemlékezetesebb pillanataiból. Prof. dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár, korábbi tanszékvezető a betegsége miatt személyesen nem lehetett jelen, így sajnos nem hangozhatott el az ünnepeltről írt Göőz Lajos és a földrajzi környezet paralleljei című tanulmánya.
Dr. habil. Göőz Lajos professor emeritus szakmai munkásságát prof. dr. Frisnyák Sándor visszaemlékezésének szövegével idézzük fel. Az írás olvasható a Történeti Földrajzi Közlemények legújabb számában is, amely a születésnapi köszöntés időpontjára jelent meg. Az első tiszteletpéldányt dr. habil. Kókai Sándor, a Turizmus és Földrajztudományi Intézet igazgatója az ünnepeltnek ajándékozta.
shadow