slideshow 1

 

Felvételi eredmények: A kijelölt úton halad a Nyíregyházi Egyetem

„Intézményi szempontból eredményesnek mondható a 2017-es felvételi eljárás, a Nyíregyházi Egyetemre 1139 fő nyert felvételt, így a vezetőség által kijelölt úton halad az intézmény” – emelte ki Ferencziné dr. Ács Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese, a 2017-es jelentkezési adatok nyilvánosságra hozatalát követően, mint elmondta, alapvetően két külső tényező határozta meg a szakszerkezet változásait: a meghirdethető felsőoktatási szakképzési szakok száma a 2017-es eljárásban megfeleződött, ennek hatása érvényesült a felvett létszámadatokban is. A másik területet a tanárképzés átalakulása jelentette. A tanári mesterszakos képzésben történt változás bizonytalanságot okozott, sok volt a téves jelentkezés is.

 

 

 

2016

2017

Összesen felvett hallgatók száma (NyE)

1253

1139

Felsőoktatási szakképzés

253

121

Alapképzés

686

739

Osztatlan tanárképzés

101

123

Mesterképzés

213

156

 

Mint a tavalyi és idei felvételi adatokból látható, a 2017-es felvételi eljárásban a Nyíregyházi Egyetemre 1139 fő nyert felvételt. Az előző évi felvett hallgatói létszámhoz képest minimális csökkenés tapasztalható. 

 

Egyértelműen pozitív, az egyetem stratégiájával, küldetésével és regionális szerepvállalásával összefüggő tény azonban, hogy az előző évhez képest mintegy 21%-kal növelte az intézmény az osztatlan tanárképzésre felvett hallgatók létszámát, az újonnan meghirdetett óvodapedagógus alapképzési szak bevezetésével pedig – a mesterszakos létszám visszaesésével együtt is – a pedagógusképzés összességében mintegy 14.5%-os növekedést tud felmutatni.

 

 

2017

Pedagógusképzés (+14.5%)

545

Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak

79

Óvodapedagógus alapképzési szak

128

Tanító alapképzési szak

69

Osztatlan tanárszakok

123

Tanári mesterszakok

146

 

2017-ben az intézményben a legnépszerűbb szak az óvodapedagógus volt, összesen 128 fő nyert felvételt.

A fenti táblázatban szereplő alapképzési szakok mellett három további sikeres alapképzési szakot lehet kiemelni: a programtervező informatikus szakra 72, a gazdálkodási és menedzsment, valamint a sport- és rekreációszervezés alapképzési szakokra 71-71 fő nyert felvételt. Nagy létszámmal indul az új közösségszervezés alapképzési szak is, 46 fő nyert felvételt a meghirdetett szakirányokra.

 

Különösen népszerű osztatlan tanári szakok: testnevelő tanár, történelem tanár és állampolgári ismeretek tanára, angol nyelv és kultúra tanára, ezt követi a „középmezőnyben” a magyartanár, földrajztanár és ének-zene tanár.

A tanári mesterképzésben az angol nyelv és kultúra tanára után az informatikatanár, és matematikatanár mutatkozott a legnépszerűbbnek, de kiemelkedik mutatójával a mérnöktanár szak is.

 

Az intézmény megújult képzési programmal és a külföldi Erasmus+ programban résztvevő hallgatók számára számos új programcsomaggal várja új hallgatóit.

 

 

Indul a pótfelvételi eljárás

 

Az idei pótfelvételi eljárásra – a tavalyihoz hasonlóan – szintén kizárólag elektronikus formában lehet jelentkezni a www.felvi.hu honlapon regisztrációt követően. Ennek határideje: 2017. augusztus 7.

 

A diplomások számára kínált szakirányú továbbképzésekre már fogadja az intézmény a jelentkezéseket, jelentkezési határidő 2017. augusztus 21. További információk a  www.nye.hu honlapon találhatóak.

 


 

2016, Nyiregyhaza