Az Ének-zene Tanszék alapító tanszékvezetőjének örökösei, első ízben 2012-ben adományoztak a Zenei Intézetnek Tarcai Zoltán hagyatékából személyes tárgyakat, dokumentumokat és zenei kiadványokat. 2012. november 13-án avatta fel az intézet a TDK munkának és a speciális zenei szakanyagoknak helyet adó Tarcai Zoltán Könyvtárat.

2020 nyarán újabb adomány érkezett az intézetbe. Több száz, főként szakmai könyvet és szakanyagot hagyományozott ránk Tarcai Ibolya.

Az intézet, az intézmény fejlődéséhez, az oktató-nevelő munka minőségének jobbításához, a képzés és kutatás tárgyi feltételeinek javításához történt hozzájárulásáért, értékteremtő munkájáért Tarcai Ibolyának az egyetem Szenátusa az Egyetem Tiszteletbeli Polgára címet adományozta. A kitüntetés átadására 2021. július 3-án, az Oklevélátadó Ünnepi Szenátusi Ülésen került sor.

 

 

Tisztelt Intézetigazgató Asszony! 
Kedves Ildikó!

 

Ez úton is szeretném megköszönni a felterjesztést, hogy az Egyetem Tiszteletbeli Polgára címet megkaphattam. Nagy örömömre szolgál, hogy az Ünnepségen jelen tudtam lenni és az erről szóló oklevelet személyesen vehettem át. Nagy megtiszteltetés ez számomra!

Édesapám – Tarcai Zoltán –, az Ének-zene Tanszék első tanszékvezetőjeként évtizedeken keresztül azért dolgozott akkori kollégáival együtt, hogy megteremtse a feltételeit annak, hogy az énektanár képzés magas színvonalon történjék. Munkáját nagy szeretettel, elhivatottsággal végezte. Számára legfontosabb volt, hogy a végzős fiatal pedagógusok magas szintű szakmai tudással rendelkezzenek és szívvel-lélekkel tudják a zene szépségét, a zene szeretetét közvetíteni tanítványaik felé. Öröm látni, hogy a Tanszék, Zenei Intézetként tovább él, működik, a megkezdett munka azóta is folyamatos. 

Édesapám emlékéhez méltóan az egész családommal egyetértésben döntöttünk úgy, hogy könyvtárának jelentős részét, mely az oktatásban hasznos segítség lehet,  a Zenei Intézet részére ajánljuk fel. Úgy gondoltuk, itt méltó helye lesz és szolgálja azt a célt, melyért Ő egész életében dolgozott. 

A Zenei Intézet vezetőinek, minden dolgozójának és a hallgatóknak is, kívánok eredményes munkát, sok sikert, jó egészséget! 

 

Köszönettel és szeretettel: 
Tarcai Ibolya

 

shadow

Gergely Lászlóné Simon Zsuzsanna
(1942-2021)

A fényes nap immár elnyugodott,
a föld színe sötétben maradott,
nappali fény éjjelre változott,
fáradtaknak nyugodalmat hozott.”

 

A Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének dolgozói megrendülten értesültek Gergely Lászlóné Simon Zsuzsanna, a jogelőd Bessenyei György Tanárképző Főiskola Ének-zene Tanszékének egykori docense haláláról.

G. Simon Zsuzsanna 1942. június 4-én született Dad községben. A család Balatonalmádiban élt, onnan nyert felvételt Győrbe, a Zeneművészeti Szakközépiskolába. 1966-ban zongora és szolfézstanári oklevelet szerzett, majd 1968-ban magánének szakon végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri Tagozatán.

Egy tanévet Győrben, a szakiskolában tanított, majd 5 éven át dolgozott Komáromban az Állami Zeneiskolában. 1971-ben a Filharmónia Énekművésze lett. 1973-ban került Nyíregyházára, a tanárképző főiskolára, ahol mindvégig magánénektanárként dolgozott annak ellenére, hogy 4 éves felsőfokú karvezetői tanfolyam után, 1980-ban „A” kategóriás karnagyi végzettséget is szerzett.

1978-tól kisebb megszakításokkal hangképzést tanított a debreceni Kodály Kórusban, 1993 őszétől pedig a Móricz Zsigmond Színház színészeit képezte.

Fényesen csengő hangja, nevetése betöltötte a tanszék folyosóit, óráiról áradt a jókedv, a szép éneklés. Mindig és mindenkit tanított. Nem ment el szó nélkül senki mellett. Örökös vidámság, pozitív életenergia áradt minden megmozdulásából. Színpadi jelenség volt, de nem színpadias. Őszinte, nagylelkű, adakozó.

2005-ös nyugdíjba vonulása után sem hagyott el minket. Minden rendezvényünkön jelen volt, átjött hozzánk az Ungvár sétányról, sütött-főzött, kis ajándékokkal lepett meg minket, derűt hozott és jókedvvel távozott. Mindig a mi G. Simon Zsuzsánk volt.

 

Emlékedet megőrizzük, nyugodj békében, Zsuzsa!

 

A Zenei Intézet dolgozói

 

shadow

Szívből gratulálunk az elért sikerekhez!

shadow

Kiss Levente, ének-zene – népzene- és népikultúra-tanár szakos hallgatónk
2020. október 17-én a XX. KÓTA Népzenei Minősítőn Aranypáva díjat kapott,
az online Nagydíjas Gálán is sikeresen szerepelt
.

Az országos minősítőn legjobb fokozatot elért produkciók közül Kiss Levente a legmagasabb, Aranypáva Nagydíj minősítést kapta.

Felkészítő tanára Bíró istván Ferenc.

shadow

A Zenei Intézet két hallgatója is kiérdemelte 2020-ban a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat.

Az eredményhez szívből gratulálunk!

shadow

Szívből gratulálunk az elért sikerekhez!

shadow

2020. október 15-én énekel a Nyíregyházi Egyetem Gaudemus kórusa az Egyetemi Kórusok XI. Nemzetközi Fesztiválján, Ecuadorban. Sajnos a részvétel virtuális, de a befektetett munka a COVID ellenére is valós!

Köszönet a hallgatóknak és Kerekes Rita karvezetőnek!

A fellépés a Facebookon követhető nyomon.
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=162110892250411&id=104...

shadow

A Wacław Felczak Alapítvány Visztula címmel hirdetett pályázatot tudományos-ismeretterjesztő cikkek megírására. A pályázat célja a Lengyelország, a lengyel kultúra, a magyar–lengyel kapcsolatok iránt érdeklődő, tehetséges fiatalok ösztönzése tudományos-ismeretterjesztő cikkek írására és a lengyel kultúra népszerűsítése volt. A pályázat keretében bármilyen magyar nyelven elkészített lengyel vagy lengyel–magyar témájú tudományos-ismeretterjesztő cikkel lehetett pályázni, a cikk témáját ezen megkötésen belül szabadon választhatták ki a pályázók. A beérkezett pályaműveket az Alapítvány Kuratóriuma értékelte és Aros Lilla Kitti ének-zene tanár; népzene-és népikultúra tanár szakos hallgatónk Betekintés a lengyelek kultúrájába c. cikkét ösztöndíjjal jutalmazta.  Eme cikk a Wacław Felczak Alapítvány honlapján a következő linken olvasható: https://wfa.hu/cikkek/betekintes-a-lengyelek-nepi-kulturajaba .

 „A dolgozatban a lengyel nép kulturális sokszínűségét vázoltam fel, kitérve a néptáncra, népviseletre, a lengyelországi „táncházmozgalomra” és olyan lengyel kutatókra, akik sokat tettek ezen etnikum kultúrájának dokumentálásáért. Emellett a lengyel és magyar kultúra kapcsolódási pontjait kutattam. A lengyelországi „táncházmozgalom” kezdeményezője Janusz Prusinowski, akire a magyarországi Ökrös együttes volt olyan nagy hatással, hogy arra a döntésre jusson, hogy ő is elindít egy olyan népzenei- és néptáncos mozgalmat, amely hazánkban már akkoriban is kb. 2 évtizede töretlen népszerűségnek örvendett.

Véleményem szerint fontos lenne, hogy Magyaroroszágon jobban megismerjük ezt a kultúrát, hiszen az itt élő 13 nemzetiség egyikét ők alkotják, mégis kevés szó esik róluk.” - mondta Lilla.

 

shadow

 

Kiss Levente,
a Zenei Intézet II. éves ének-zene tanár, népzene- és népikultúra-tanár szakos hallgatója
a XIII. Ifj. Vígh Sándor Emlékdíjas Versenyen Arany fokozatot,
a XX. KÓTA Népzenei Minősítőn Aranypáva díjat kapott.

Az eredményhez szívből gratulálunk!

Felkészítő tanár: Bíró István Ferenc

shadow
Mély fájdalommal búcsúzunk mesterünktől, barátunktól Dsupin Páltól, aki közel másfél évtizeden keresztül volt oktatója a Nyíregyházi Egyetemnek.
 

Emléked velünk marad, Pali!
shadow

Dobogós helyezést ért el a Zenei Intézet hallgatója a Periférián Alapítvány,
a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár,
a MNLSZSZB Megyei Levéltára
és a Jósa András Múzeum közös pályázatán

A Periférián Alapítvány, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, a MNLSZSZB Megyei Levéltára, a Jósa András Múzeum pályázatot hirdetett középiskolai diákoknak és felsőoktatási hallgatóknak „Mit jelent nekem Trianon?” címmel. Aros Lilla Kitti ének-zene tanár; népzene-és népikultúra tanár szakos hallgatónk pályamunkájával III. helyezést ért el a felsőoktatási intézmények hallgatóinak kiírt kategóriában, valamint munkája Takács Péter: Trianon előzményei és következményei c. kötetében is megjelent.

„Munkám megírása során a történelmi előzmények feltárása és a békeszerződés aláírásához vezető út ábrázolása mellett a diktátum aláírásának következményeit vázoltam fel, valamint érdekességként egy kis zenei vonatkozású kitérőt is tettem, hogy a trianoni békediktátum magyar népzenekutatásra gyakorolt megakasztó hatását is érzékeltessem az olvasókkal.” – számolt be munkájáról Lilla.

shadow

Kiss Levente, a Zenei Intézet II. éves ének-zene tanár, népzene- és népikultúra-tanár szakos hallgatója III. helyezést és különdíjat kapott a 30. Kecskeméti Népzenei Találkozón.

Az eredményhez szívből gratulálunk!

Felkészítő tanár: Bíró István Ferenc

 

shadow

A „SAVALE – EGYÜTT” Roma-Magyar Együttélés Civil Szervezet a Gyermekjóléti Alapítvány támogatásával országos tanulmánypályázatot hirdetett, melynek célja a hazai roma társadalommal kapcsolatos tudományos igényű szakmai irodalom gyarapítása és szakmai háttéranyag létrehozása volt.

A pályázatra hazai és határon túl élő, magyar nyelven író nagykorú állampolgárok jelentkezhettek. A beérkezett pályamunkák közül hallgatónk, Aros Lilla Kitti ének-zene tanár; népzene- és népikultúra tanár szakos hallgatónk tanulmányát választotta ki Rácz Ottó, a Gyermekjóléti Alapítvány alapító-elnöke, Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt-díjas, Diploma és Doctor Honoris Causa- díjas, Apáczai Csere János- és Eötvös József-díjra felterjesztett tanár, mesterpedagógus publikálásra.

Aros Lilla Kitti a tanulmányról a következőképpen nyilatkozott: Tanulmányom a „Betekintés a cigányság kultúrájába” címet viseli. Munkámban igyekeztem a cigány kultúrát több oldalról is bemutatni. A népcsoport eredetének és a velük foglalkozó kutatásoknak a bemutatása után a cigányság csoportjairól és néhány híres személyiségéről írtam pár gondolatot. 

A kötet bemutatására 2020. 09. 04-én került sor Kapuváron.

 

shadow
Értesítjük a 2020-as pótfelvételire jelentkezőket, hogy a felvételi gyakorlati vizsgára 2020. augusztus 13-án hagyományos módon, személyes jelenléttel kerül sor, és a 2020. évi felvételi tájékoztatóban (és a honlapon) eredetileg közzé tett követelmények az irányadók.
 
Ferencziné dr. Ács Ildikó
intézetigazgató
 
shadow

Kunzulens tanár: Bíró István Ferenc

Az eredményhez mindkettőjüknek szívből gratulálunk!

shadow