Eduroam wifi hálózat a Nyíregyházi Főiskolán

 

 

Tudnivalók az NYF vezeték nélküli hálózatairól - vendégek számára

 

A Nyíregyházi Főiskola vezeték nélküli hálózatán elindult az Eduroam szolgáltatás. A Főiskola vendégei közül az "eduroam" hálózat csak azok számára hozzáférhető, akik maguk is Eduroam (http://www.eduroam.org) tagintézményből érkeztek.

Ha ön nem biztos abban, hogy a saját intézménye tagja-e az Eduroam rendszernek, kérdezze meg a saját rendszergazdájától!

Amennyiben már rendelkezik saját Eduroam hozzáféréssel, az egyetlen fontos tudnivaló, hogy az Eduroam szolgáltatás az "eduroam" nevű (SSID-jű) vezeték nélküli hálózaton keresztül érhető el, és gyakorlatilag bármely WiFi eszközzel (laptop-ok, PDA-k, stb.) kompatibilis.

Ha az ön saját intézménye nem tagja az Eduroam szövetségnek, vagy ön nem rendelkezik az Eduroam csatlakozáshoz használható azonosítóval, használhatja a vendég hálózatunkat az „nyf-vendeg” (SSID-n), vagy lépjen kapcsolatba a rendszergazdáinkkal, akik megpróbálnak ideiglenes megoldást találni annak érdekében, hogy ön hozzáférhessen a vezeték nélküli internet szolgáltatáshoz.

 

A rendszergazdáinkat az honlap(kukac)nyf.hu címen érheti el.


 


Eduroam beállítási útmutató az NYF dolgozói, hallgatói számára

 

A Nyíregyházi Főiskola oktatói és dolgozói részére a szolgáltatás külön regisztrációt nem igényel. A Főiskola hallgatói a http://hp.nyf.hu weboldalon történő regisztrációt követően tudják használni a szolgáltatást.

Az Eduroam rendszer lehetővé teszi, hogy minden felhasználó, aki a Nyíregyházi Főiskola "eduroam" vezeték nélküli hálózatához hozzáfér, a világ összes Eduroam intézményében (részletes lista a tagintézményekről a http://www.eduroam.org/ weboldalon található).

A vezeték nélküli hálózatot ugyanúgy használhatja, a megérkezése pillanatától fogva azonnal, mintha a Nyíregyházi Főiskola területén lenne. A számítógép bármilyen átállítása, valamint az ottani rendszergazdák segítsége és külön engedélye nem szükséges!

A dolgozók és oktatók az eduroam-os kapcsolódás esetén az nyf-s email címükkel tudnak kapcsolódni úgy, hogy felhasználónévnek az email cím teljes egészét (pl.: minta(kukac)nyf.hu), jelszónak pedig az nyf-s emailcím jelszavát kell megadni. Fontos, hogy a felhasználónév azonosítójában ’@nyf.hu’ is szerepeljen!

A hálózat technikai paraméterei a következők:

- Authentikációs protokoll: WPA2 (más néven WPA2-Enterprise)

- Titkosítás: AES

- A WPA EAP-típusa: PEAP (0-ás verzió!)

- PEAP-on belöli hitelesítési mód: MSCHAPv2

- MSCHAPv2 felhasználónév: Ez az ön nyf-s email címe (hallgatók esetén neptun kód, és a közvetlenül utána írt @NYF.hu toldalékból áll.)

- MSCHAPv2 jelszó: Az ön nyf-s email címének jelszava (hallgatók esetén a http://hp.nyf.hu weboldalon megadott jelszó).

- MSCHAPv2 tartománynév: Üresen kell hagyni!

 

(Ha valamely külföldi vagy belföldi tagintézményben nem működne a fenti beállításokkal, úgy a WPA2 és AES helyett a kevésbé biztonságos WPA és TKIP kombinációval is érdemes próbálkozni.)

A WPA2/PEAP/MSCHAPv2 hálózattípus lehetővé teszi Linux, MacOS X és Windows operációs rendszerek számára, hogy bármilyen segédprogram telepítése nélkül, azonnal csatlakozzanak.

Windows 7 operációs rendszerek külön beállítást nem igényelnek.

Windows XP operációs rendszerek esetében a telepítés másodpercek alatt elvégezhető a http://www.nyf.hu/iszk weboldalon a wifi menüpont alatt található és onnan letölthető programok segítségével.

 


Kézi beállítás

 

Amennyiben a fenti program futtatása során problémái adódnának, vagy további információkra van szüksége, kérjük olvassa el az alábbi útmutatót, amely a Windows XP példáján keresztül szemlélteti az eduroam hálózat kézi beállításának menetét:

 


 

 

 

1.: Amennyiben hordozható számítógépről (pl. notebook) van szó (tehát az esetek túlnyomó többségében), és a WiFi (vezeték nélküli) hálózati kártya ki- és bekapcsolható, nézzük meg, nincs-e kikapcsolva, és ha igen, kapcsoljuk be a megfelelő gombbal vagy billentyűkombinációval! Ekkor a Windows tálcáján a rendszerikonok között feltűnik a WLAN kártya ikonja (a fenti ábrán piros nyíllal jelölve). Kattintsunk rá a JOBB egérgombbal, amire feltűnik egy kis menü. Ebből BAL egérgombbal válasszuk ki "Az elérhető vezeték nélküli hálózatok megjelenítése" opciót!

 


 

 

 

2.: Az előző lépés nyomán megjelenő ablakban láthatjuk a számítógéphez elérhető közelségben levő vezeték nélküli hálózatokat. Ha köztük van az "eduroam" nevű (SSID azonosítójú) hálózat is (a fenti ábrán pirossal aláhúzva), akkor valószínűség szerint sikerülni fog a csatlakozás. Kezdjük meg az eduroam hálózat adatainak bevitelét a "Speciális beállítások módosítása" opció kiválasztásával!

 


 

 

 

3.: Az előző lépés nyomán a vezeték nélküli hálózati csatoló tulajdonságainak beállítására szolgáló ablak jelenik meg. Az ablak felső részén három "fület" (tab) találunk. Kattintsunk az "Általános" fülön található "TCP/IP protokoll" tulajdonságaira!

 


 

 

 

4.: Győződjünk meg róla, hogy mind az IP-címet, mind a DNS-kiszolgáló címét automatikusan kérdezi le a rendszer!

 


 

 

 

5.: A "Vezeték nélküli hálózat" fülön a "Hozzáadás..." gomb segítségével vehetjük fel az "eduroam" hálózat adatait.

 


 

 

 

6.: Az előző lépésben megnyomott "Hozzáadás..." gomb egy új ablakot nyitott meg, amelyben már nem a vezeték nélküli hálózati csatoló, hanem egy adott vezeték nélküli hálózat beállításait adhatjuk meg. Ezen az ablakon is három "fület" találunk. A hálózat legalapvetőbb tulajdonságait a "Társítás" fülön állíthatjuk be. Az eduroam szolgáltatás igénybevételéhez a hálózat neveként (SSID) "eduroam"-ot kell megadni. A hálózati hitelesítés WPA beállítással is működik ugyan, de érdemes a korszerűbb WPA2-t beállítani. Adattitkosításként pedig az elégtelen biztonságot nyújtó TKIP helyett a sokkal biztonságosabb CCMP-t (AES) érdemes beállítani.

 


 

 

 

7.: Folytassuk a munkát a "Hitelesítés" fülön! Az EAP-típus mindenképpen "Védett EAP (PEAP)" kell hogy legyen. A "Hitelesítés számítógépként..." opciót kapcsoljuk ki! Ezután kattintsunk a PEAP tulajdonságaira!

 


 

 

 

8.: A PEAP tulajdonságainak lapján kapcsoljuk be a "Kiszolgálói tanúsítvány érvényesítése" és a "Kapcsolódás a következő kiszolgálókhoz" opciókat! Kiszolgálónévnek "radius.nyf.hu"-t adjunk meg, a megbízható legfelső szintű hitelesítésszolgáltatók közül pedig a "AddTrust External CA Root" nevűt válasszuk ki! A hitelesítési módnak mindenképpen "Titkos jelszó (EAP-MSCHAP v2)"-nek kell lennie, és úgy kell beállítani (a "Beállítás..." gombra kattintva), hogy ne használja automatikusan a Windows bejelentkezési nevet, -jelszót és -tartományt. Az "OK" gombbal térjünk vissza a vezeték nélküli hálózat tulajdonságainak ablakára!

 


 

 

 

9.: A harmadik ("Kapcsolat") fülön beállíthatjuk, hogy a számítógép automatikusan, vagy kézi üzemmódban (igény szerint) csatlakozzon az eduroam hálózathoz. Automatikus mód esetén a számítógép magától csatlakozik, ha be van kapcsolva a vezeték nélküli hálózati kártya, és az eduroam hálózat hatósugarában vagyunk. Igény szerinti módban külön utasítást vár a gép, hogy csatlakozzon. Az "OK" gombban véglegesítsuk a hálózat beállításait!

 


 

 

 

10.: Ha az előző lépésben igény szerinti módot állítottunk be, hozzuk elő az elérhető vezeték nélküli hálózatok listáját az 1. ponthoz hasonlóan!

 


 

 

 

11.: Válasszuk ki az "eduroam" hálózatot, és nyomjuk meg a "Csatlakozás" gombot!
 

 

 

 

12.: A Windows megkezdi a csatlakozást.
 

 

 

 

13.: Ahhoz, hogy a Windows csatlakozni tudjon az eduroam hálózathoz, meg kell adnia felhasználónevét és jelszavát.a Windows rákérdez ezekre, mégpedig egy szövegbuborék formájában, amely a tálca fölött jelenik meg. Kattintsunk a buborékra! Akár automatikusan, akár kézileg kezdődött meg a csatlakozás,

 


 

 

 

14.: Az előugró hitelesítési ablakban a képen felhasználónévként az nyf-es e-mailcímét (valami(kukac)nyf.hu), valamint a jelszó mezőbe az nyf-es e-mailcíméhez tartozó jelszavát kell megadni (hallgatók esetén "neptunkód(kukac)nyf.hu"). A bejelentkezési tartomány mezőjét pedig üresen kell hagyni. Az adatok kitöltése után kattintsunk az "OK" gombra, ezzel véglegesítve az eduroam csatlakozás beállításait!

 


 

 

 

15.: A csatlakozás sikerességének ellenőrzéséhez ismét hozzuk elő az elérhető vezeték nélküli hálózatok listáját az 1. ponthoz hasonlóan!

 


 

 

 

16.: Ha a hálózatok listáján az eduroam hálózat mellett a "Csatlakoztatva" megjegyzést látjuk, akkor a beállítás teljes mértékben sikeres volt. Ha nem, az NYF rendszergazdáitól lehet segítséget kérni az holnap(kukac)nyf.hu címen.