slideshow 1

 

Duális képzésekkel erősít az egyetem

A duális képzés múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartottak szakmai konferenciát 2018. április 12-én a Nyíregyházi Egyetemen. Dr. Sikolya László projektmenedzser köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta az ”NYE-DUÁL – Új utakon a duális felsőoktatással a Nyíregyházi Egyetemen, az Észak-Kelet-Magyarországi térség felemelkedéséért” elnevezésű projekt eddigi mérföldköveit.

A konferencián elhangzott: több munkacsoport (az infokommunikáció, a közgazdaság és az agrárium területén) is azon dolgozik, hogy a képzés és az oktatás minősége fellendüljön, valamint azon, hogy olyan hallgatók kerüljenek ki az iskolapadból, akikre a hazai munkaerő-piacon is szükség van. Dr. Szigeti Ferenc főiskolai tanár, a projekt szakmai vezetője kiemelte: tavaly szeptembertől már hat szakon lehet duális képzésben tanulni. – Hatvanhét vállalattal vagyunk kapcsolatban, összesen kilencvenhárom hallgatót vontunk be az idén a duális képzési struktúrába. A tananyagot a cégek igényeihez igazítjuk, azaz teljes mértékben igyekszünk együttműködni – fogalmazott dr. Szigeti Ferenc, majd hozzátette: a támogatott projekt során különféle infokommunikációs  eszközöket is beszereztek, illetve forrásokat rendeltek ahhoz, hogy elejét vegyék a hallgatói lemorzsolódásnak. Továbbá előkészítő tanfolyamokat szervezünk, ezekre komoly az érdeklődés, az egyes tanfolyamokon résztvevők száma olykor eléri a nyolcvanat is – fogalmazott a szakmai vezető.

A tájékoztatók után a duális képzési partnerek, cégek, szervezetek képviselői mutatták be vállalatukat és a duális képzésben szerzett tapasztalataikat, jövőbeni elvárásaikat osztották meg a résztvevőkkel.

Elsőként a duális vállalati partnerek mutatkoztak be: Szuhóczky Gábor az Euroadvance Kft. ügyvezetője, Demeter Miklós az Észak-magyarországi Közlekedési Központ műszaki üzletágvezetője, Hegyes István az L-SOFT Zrt. alkalmazás fejlesztési igazgatója, valamint dr. Pásztor Tamás a Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője mutatta be a cégüknél folyó munkát. Ezután Prof. dr. Kerekes Benedek intézeti tudományos tanácsadó a Nyíregyházi Egyetem kutatási területeiről, dr. Sikolya László projektmenedzser és dr. Szigeti Ferenc szakmai vezető az NYE-Duál pályázat eredményeiről adott részletesebb tájékoztatást.

 

Délután szakmai workshopon vehettek részt az érdeklődők a duális képzésben érintett partnerek részvételével agrár-, gazdálkodási és menedzsment-, műszaki- és programozó informatikus kép-zési területeken.

 

 

A konferenciát az Innovation Project Kft. látványos, tűzoltási technológiai bemutatója zárta, ami egyébként dr. Szőcs István vegyészmérnök találmánya, ennek továbbfejlesztett, második generációs verzióját tekinthették meg az érdeklődők meg.

 


 

2016, Nyiregyhaza