slideshow 1

 

Életműdíjat kapott prof. dr. Szép Tibor

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző elismeréseket adott át a városért sokat dolgozó személyeknek, 2016. augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön. Inczédy György életműdíjat vehetett át prof. dr. Szép Tibor egyetemi tanár, a Nyíregyházi Egyetem oktatója.

 

Mint már beszámoltunk róla Szép Tibor szakmai irányításával folyik hazánkban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keretében az a speciális madármonitorozó munka, a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM), amely adatait használták fel a Kárpát-medencéből a vizsgálatokban. Az MMM keretében 1999 óta zajlik felmérő munka az ország teljes területén nemzetközi standardok alapján, több mint ezer önkéntes felmérő közreműködésével, amely térségünk legjelentősebb, vadon élő fajok állományváltozását folyamatosan monitorozó munkája és adatbázisa.

 

NÉVJEGY

 

Szép Tibor 1962-ben született Nyíregyházán, ahol általános és középiskolai tanulmányait végezte. Okleveles Biológus diplomáját a debreceni Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen szerezte meg 1986-ban. Végzése után a Debreceni Agráregyetemen, majd 1987 és 1994 között a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél dolgozott tudományos munkatársként. 1994 decembere óta a Bessenyei György Tanárképző Főiskola, majd az integráció után a Nyíregyházi Főiskola Környezettudományi Intézetében dolgozik főiskolai tanárként. Egyetemi doktorátusi tudományos fokozatát 1990-ben szerezte meg a Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen „Partifecske telepes fészkelése, különös tekintettel az információcentrum-hipotézisre” című értekezésével. 1996-tól a biológia tudományok kandidátusa, miután megvédte a „Partifecske telepes fészkelése, kérdések és lehetőségek” című disszertációját. Létrehozta Közép- és Kelet-Európa első, a vadonélő állatok adatait nyilvántartó, nyilvános számítógépes adatbankját, a magyar madárgyűrűzési adatbankot. Térségünkben elsőként használt meteorológiai radart a madárvonulások megfigyeléséhez. Irányításával kezdődött a madarak országos monitorozása. Több hazai és nemzetközi tudományos társaság munkájában vesz részt; tagja az egyik legrangosabb nemzetközi ökológus szervezetnek, a British Ecological Society-nek. Az MTA Ökológiai Bizottsága, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Elnökségének is tagja. Számos tudományos közleménye, cikke jelent meg a nemzetközi szaksajtóban. Prof. Dr. Szép Tibor jelenleg a Nyíregyházi Egyetem Környezettudományi Intézetének egyetemi tanára. Nős, két gyermek édesapja.

 


 

2016, Nyiregyhaza