HELYESÍRÁSI TOTÓ

 

Tudásteszt – Helyesírási totó

Ide kattintva kitölthető

shadow

A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia helyi elődöntőjét/válogatóját 2020. október 13-án tartottuk a Nyíregyházi Egyetemen, a Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekcióban. A részt vevő hallgatók 15 perces előadások keretében mutatták be kutatómunkájuk eredményeit.  

Nagy örömünkre szolgál, hogy Károlyi Enikő, harmadéves magyar–történelem szakos tanárjelölt hallgatónk a Magyar Nyelvészeti Intézeti Tanszék keretei között működő Alkalmazott Nyelvészeti Diákkör tagjaként első helyezést ért el egy pszicholingvisztikai témájú kutatásával. A diákkör vezetője, egyben a hallgató témavezetője dr. Schéder Veronika nyelvész, főiskolai docens. 

shadow

Szépkiejtési verseny online

A felsőoktatási intézmények Kazinczyról elnevezett szép magyar beszéd versenye az egyik legrégebbi, legnagyobb múltra visszatekintő anyanyelvi verseny Magyarországon. A felsőoktatási intézmények minden évben megszervezik a helyi válogatókat, ahonnan az országos, illetve Kárpát-medencei döntőre a legjobb hallgatóikat küldik. A Nyíregyházi Egyetemet és a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetet 2020-ban Kövér Adrienn I. évfolyamos, magyar–történelem szakos hallgató képviselte.

shadow

Helyesírási totóval a helyes írásért

A Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének oktatói, dr. Minya Károls és dr. Sebestyén Zsolt az EFOP-3.4.4-16-2017-00020 azonosító számú pályázat keretében tudástesztet, online kitölthető totót készítettek a helyesírásukat fejleszteni vagy tudásukat ellenőrizni kívánó diákok, hallgatók és az érdeklődők számára. A totó feladatai felölelik a helyesírás minden egyes részterületét a betűrendbe sorolástól a helyesírási alapelveken át a tulajdonnevek vagy az összetett szavak írásáig. A 19 fő helyesírási kérdéskört átfogó totóban témakörönként egységesen 12-12 kérdés segítségével ellenőrizhető a megszerzett tudás, minden esetben három lehetséges válasz közül kiválasztva a helyes megoldást. Az összesen 550 feladat témakörökbe sorolása egyúttal lehetőséget kínál a célirányos fejlesztésre és gyakorlásra.

shadow

Szeptemberi események, megjelenések

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár idén, az előzetesen meghirdetett országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva, szeptemberben rendezte meg az Ünnepi Könyvhét helyi rendezvényeit. Ezen oktatóink is, volt hallgatóink is, csak úgy, mint a korábbi években, aktív szerepet vállaltak.

Szeptember 14-én Dr. Karádi Zsolt mutatta be Kulcsár Attila új, Földgömb antikvárius és restaurátor c. kötetét.

Szeptember 15-én Nyilas Atilla budapesti költővel beszélgetett Dr. Antal Balázs.

Szeptember 16-án intézetünk egykori hallgatója, Nagy Zsuka nyíregyházi költő új, Delej c. könyvének bemutatóján beszélgetett a szerzővel Dr. Antal Balázs.

Nemcsak a könyveket, hanem a népmesét is ünnepeltük szeptemberben. A hónap végén, szeptember 30-án Dr. Schéder Veronika tartott online meseterápiás foglalkozást intézetünk facebook-oldalán. A közvetítés visszanézhető a youtube-on!

shadow