Nyíregyházi Egyetem
Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet
H-4400 Nyíregyháza, Sóstói út 31/B
Telefon: +36-42-599-459, +36-42-599-400/2099

A Nyíregyházi Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete Kelet-Magyarország egyik meghatározó jelentőségű felsőoktatási bölcsészettudományi műhelye. Ennek alapja az, hogy minden lényeges szempontból kiváló feltételekkel rendelkezik: magasan minősített oktatókkal, széles körű hazai és nemzetközi tudományos kapcsolatrendszerrel, a társadalmi igényekhez igazodó sokoldalú képzési kínálattal.

Intézetünk 2013. szeptember 1-jén jött létre a következő szervezeti egységek jogutódjaként: Angol Nyelv és Irodalom Tanszék, Irodalom Tanszék, Magyar Nyelvészeti Tanszék, Ügyviteli Intézeti Tanszék.
Az intézeti tanszékekre tagolódás a hagyományokhoz igazodva és az intézetben oktatott és kutatott tudományterületek alapján a következő:

Angol Nyelv és Kultúra Intézeti Tanszék: oktatási tevékenységének fókusza az anglisztika (BA) alapszak. Ehhez csatlakozik az idegen nyelvi ügyintéző szakterületi specializáció, amely piacképes tudást biztosít, és a gyakorlatban hasznosítható készségeket fejleszt. A három év elvégzése után a hallgatók jelentkezhetnek a gazdasági és társadalomtudományi szakfordító és tolmács képzésre is, amelynek időtartama 3 félév. (Tovább az intézeti tanszék honlapjára »»)

Az Irodalomtudományi Intézeti Tanszék és a Magyar Nyelvészeti Intézeti Tanszék oktatási kompetenciájába tartozik az osztatlan tanárképzésben az általános iskolai magyartanár szak és a tanári mesterszak (MA) magyartanári szakképzettsége. Továbbképzési szakjaink: kreatív írás szakirányú továbbképzés, pedagógus szakvizsga szakirányú továbbképzés: magyar nyelv ismeretkör. (Tovább az Irodalomtudományi Intézeti Tanszék honlapjára »», a Magyar Nyelvészeti Intézeti Tanszék honlapjára »»)

Az Ügyviteli Intézeti Tanszék szakirányú továbbképzési programjai:
Gépírásoktató szakirányú továbbképzési szak,​ ahol a pedagógus diplomával rendelkező tanító, számítástechnika, magyar vagy bármely szakos gyakorló pedagógusok elsajátíthatják a tízujjas vakírás technikáját és tanítás-módszertani ismereteit. Ezáltal alkalmassá válnak arra, hogy saját tantárgyuk keretében nagy hatékonysággal építsék be az informatikai alkalmazások által kínált tanulási és fejlesztési lehetőségeket, illetőleg képesítést kapnak a gépírás tantárgy tanítására is.
Gyorsírásoktató szakirányú továbbképzési szakon a pedagógus diplomával rendelkező pedagógusok a gyorsírás, ügyvitel és titkári ismereteket sajátíthatják el. Tanításmódszertani tudásuk birtokában képesek lesznek az ügyviteli szakmacsoporthoz tartozó szakképesítésekben (pl. Irodai titkár) vagy a szakgimnázium 9-12. évfolyamán ügyvitel ágazatos képzésben oktatni ezeket a tantárgyakat.
A ​ pedagógus szakvizsga szakirányú ​szakunk​​: ügyviteli ismeretkör​ben a gyors- és gépírás, valamint ügyviteli szakos gyakorló pedagógusoknak kínál továbbképzési lehetőséget.​ (Tovább az intézeti tanszék honlapjára »»)

Szabályzatok, ügyrendek
A Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet ügyrendje
A Nyíregyházi Egyetem hatályban lévő szabályzatai és egyéb intézményi szintű dokumentumok

shadow