Skip to Content

Bioorganikus kémia

Bioorganikus kémia előadás II. (BIB 2230)

Oktató:
 
1. Aminósavak, peptidek.
 
2. Fehérjék felosztása, izolációja, szerkezete, élettani szerepe.
 
3. Szénhidrátok, csoportosítás, szerkezet. Monoszacharidok kémiai tulajdonságai.
 
4. Oligó- és poliszacharidok kémiai és biológiai tulajdonságai.
 
5. Lipidek csoportosítása. Egyszerű lipidek.
 
6. Összetett lipidek. Glikolipidek.
 
7. Terpének. Szteroidok. Zsíroldékony vitaminok, Prosztaroidok.
 
8. Polifenolok. Flavonoidok kémiai jellemzése. Oxidativ stressz.
 
9. Természetes antioxidánsok (liguánok, enzimek).
 
10. Nukleozidok, nukleotidok kémiai, biológiai jellemzése.
 
11. Nukleinsavak: DNS, RNS felépítés, biológiai tulajdonságok.
 
12. A genom. A genom instabilitás szerepe a rák kialakulásában.
 
13. Sejti jelátviteli folyamatok kémiai vonatkozásai. A homogenizáció alapjai.
 
14. Peszticidek kémiája, biokémiája, toxikológiája.
 
15.