Skip to Content

Alkalmazott mikrobiológia gyakorlat

 

ALKALMAZOTT MIKROBIOLÓGIA (BIB 2206)
 
 

Oktató: Dobróné Dr. Tóth Márta, főiskolai docens
 

hét
Témakör
1
Bevezetés, tűz és balesetvédelmi szabályok ismertetése.
 Táptalajtípusok osztályozása alkalmazásuk szerint. A szelektív táptalajok szerepe az azonosításban.
Minta előkészítés szabályai MSZ szabványok áttekintése.
2
Aerob, anaerob és fakultatív aerob és anaerob mikróba szám meghatározás meghatározás határhígításos módszerrel nyers és pasztőrözött tejből, joghurtból, kefirből Kazein- pepton agaron.
3
A 2. gyakorlat értékelése.
A baktériumok mennyiségi és minőségi összehasonlítása. Adatrögzítés, táblázatkészítés és diagramkészítés. Az eredmények összehasonlító vizsgálata.
4
Tejsavbaktériumok kimutatása tejtermékekből.
Tejsavbaktérium mennyiségi meghatározása MRS agaron határhígításos módszerrel tejtermékekből.
5
A 4. gyakorlat értékelése. A baktériumok mennyiségi és minőségi összehasonlítása. Adatrögzítés, táblázatkészítés és diagramkészítés. Az eredmények összehasonlító vizsgálata.
Élesztő és penész szám meghatározás lisztből, Maláta agaron.
6
Az 5. gyakorlat értékelése. A penészek mennyiségi és minőségi összehasonlítása. Adatrögzítés, táblázatkészítés és diagramkészítés. Az eredmények összehasonlító vizsgálata.
Mezofil aerob és fakultatív anaerob mikróbák számainak meghatározása lisztfélékből
7
A 6. gyakorlat értékelése. A baktériumok mennyiségi és minőségi összehasonlítása. Adatrögzítés, táblázatkészítés és diagramkészítés. Az eredmények összehasonlító vizsgálata.
8
Sütőipari termékek vizsgálati módszerei I.
Mezofil aerob és fakultatív anaerob mikróbaszám meghatározás TGE táptalajon MSZ 20501/4-82 szabvány szerint.
9
A 8. gyakorlat értékelése. A baktériumok mennyiségi és minőségi összehasonlítása. Adatrögzítés, táblázatkészítés és diagramkészítés. Az eredmények összehasonlító vizsgálata.
Sütőipari termékek vizsgálati módszerei II.
Penészszám meghatározás lemezöntés módszerével
Szárított és nedves sütőélesztő életképességének vizsgálata.
10
A 9. gyakorlat értékelése. A baktériumok mennyiségi és minőségi összehasonlítása. Adatrögzítés, táblázatkészítés és diagramkészítés. Az eredmények összehasonlító vizsgálata.
 Húsok és húskészítmények (baromfi és sertés) mikrobiológiai vizsgálata lemezöntés módszerével BPLS agaron.
11
A 10. gyakorlat értékelése. A baktériumok mennyiségi és minőségi összehasonlítása. Adatrögzítés, táblázatkészítés és diagramkészítés. Az eredmények összehasonlító vizsgálata.
12
A zöldségfélék, magvak és szárított gyümölcsök mikrobiológiai vizsgálata. Salmonella, E. coli jelenlétének vizsgálata BPLS és ENDO agaron.
13
A 13. gyakorlat értékelése. A baktériumok mennyiségi és minőségi összehasonlítása. Adatrögzítés, táblázatkészítés és diagramkészítés. Az eredmények összehasonlító vizsgálata.
Fermentált élelmiszerek mikrobiológiai vizsgálata MRS agaron. (savanyú káposzta, kovászos uborka).
14
A 13. gyakorlat értékelése. A baktériumok mennyiségi és minőségi összehasonlítása. Adatrögzítés, táblázatkészítés és diagramkészítés. Az eredmények összehasonlító vizsgálata.
15
Az gyakorlati jegyzőkönyvek áttekintése, értékelése. A hallgatók munkájának értékelése.