Skip to Content

Mikrobiológia

A MIKROBIOLÓGIA CSOPORT KUTATÁSI TEVÉKENYSÉGE

A mikrobiológiai csoport munkatársai a környezetvédelmi mikrobiológia, a szennyeződések másodlagos terjedésének mikrobiológiai monitorozása, a szennyezett és szennyeződő biotópok növényeinek káros-anyag felvétele, az indoor és outdoor légterek mikrobiológiai vizsgálatait végzi.

E tudományterületeken belül tanulmányozzuk a mikroorganizmusok szerepét a nehézfémek mobilizációjában a növény - talaj - mikróba rendszerben. Vizsgáljuk a baktériumokban és a gomba spórákban koncentrálódott fémek mennyiségét és minőségét, valamint másodlagos szóródását környezetünkbe, különös tekintettel bizonyos klamidospórákhoz és pollenekhez tapadt tenyészthető mikroorganizmusok allergiát okozó hatásaira. Tanulmányozzuk továbbá szennyezett és szennyeződő biotópok mikroba kibocsátását.

A mikrobiológiai csoport vizsgálatokat végez hulladéklerakók biológiai állapotának a környezetre gyakorolt hatásvizsgálatára, a humán környezetre kifejtett hatásokra. Méréseket végzünk szennyvíztisztító üzemek és környezetük mikrobiológiai-ökológiai állapotfelmérésére. Az utóbbi években több pályázatot nyertünk, amelyeket sikeresen lezártunk.

A csoport munkatársai:

Dr. Balázsy Sándor, főiskolai tanár
Dobróné Dr. Tóth Márta, főiskolai docens
Lisóczkiné Dr. Halász Judit, főiskolai adjunktus
Dr. Kotroczó Zsolt, főiskolai adjunktus
Tóth Istvánné, Ibolya,
laboráns