Skip to Content

Növényrendszertan

NÖVÉNYRENDSZERTAN (BIB 1203, KVB2101)
 
oktató:Dr. Szabó Sándor, főiskolai tanár
 
hét
téma
1
A magvas növények jellemzése. A zárvatermők (altörzs Angiospermophytina) általános jellemzése:Vegetatív szervek, Reproduktív szervek.Virág. Virágtakaró. Porzólevelek.
2
A zárvatermők (altörzs Angiospermophytina) általános jellemzése: Termőlevelek. Magkezdemények. Gametofiton nemzedékek.Termések.
3
Kétszikűek általános jellemzése. Magnoliidae, Ranunculidae alosztályok jellemzése
4
A Kétszikű B ) Fejlődési szint (Apetalae) jellemzése. Caryophyllidae, Hamamelididae alosztályok jellemzése.
5
Rosales (Rosaceae és alcsaládjai) és a Fabales (Papilionaceae) taxonok jellemzése és fontosabb fajaik. Euphorbiales (Euphorbiaceae), Araliales (Araliaceae, Umbelliferae) taxonok jellemzése és fontosabb fajaik. Violales (Violaceae), Capparales (Cruciferae), Salicales (Salicaceae), Cucurbitales (Cucurbitaceae) taxonok jellemzése és fontosabb fajaik.
6
Malvales (Tiliaceae, Malvaceae) Oleales (Oleaceae) taxonok jellemzése és fontosabb fajaik. Solanales (Solanaceae, Convolvulaceae, Cuscutaceae), Boraginales (Boraginaceae) taxonok jellemzése és fontosabb fajaik. Scrophulariales (Scrophulariaceae, Orobanchaceae, Plantaginaceae), Lamiales (Lamiaceae) taxonok jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása. Campanulales (Campanulaceae), Asterales (Asteraceae: Tubuliflorae, Liguliflorae) taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása.
7
Az egyszikűek általános jellemzése. Alismatales (Alismataceae), Arales (Araceae, Lemnaceae) taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása. Asparagales (Convallariaceae, Asparagaceae, Ruscaceae, Hyacinthaceae, Alliaceae, Amaryllidaceae) taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása. Liliales (Colchicaceae, Liliaceae, Iridaceae) taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása.
8
Orchidales (Cypripediaceae, Orchidaceae), Typhales (Typhaceae) taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása. Poales (Poaceae) részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása. Juncales (Juncaceae), Cyperales taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik.
9
A nyitvatermők általános jellemzése. Cycadales, Ginkgoales taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása. Taxales. Pinnales taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása.
10
A cianobaktérium taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása. Ostorosmoszatok és a páncélos ostorosok törzse, a tárgyalt taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása.
11
Heteroconta: Xanthophyceae, Chrysophyceae, Phaeophyceae taxonok jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása. Bacyllariophyceae, Centricea, Pennatea taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása. 
12
A gombák általános jellemzése. A tömlősgombák törzse, a tárgyalt taxonok fejlődésmeneteinek ismertetése. Bazidiumos gombák törzse, a tárgyalt taxonok fejlődésmeneteinek ismertetése. Zuzmók formatörzse.
13
Chlorophyta: Volvocales, Ulothrichales, Siphonocladales, taxonok jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása, a tárgyalt taxonok fejlődésmeneteinek ismertetése. Charophyta: Zygmetales, Charales taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása. a tárgyalt taxonok fejlődésmeneteinek ismertetése.
14
A mohák főtörzsének általános jellemzése, a tárgyalt taxonok fejlődésmeneteinek ismertetése, Gametofiton és sporofiton nemzedék. Hepatophyta, Anthoceratophyta taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása. Bryophyta: Sphagnospida, Bryopsida taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása.
15
A harasztok általános jellemzése, a tárgyalt taxonok fejlődésmeneteinek ismertetése. Lycopodiophyta, Equisetophyta. Polypodiophyta: Polypodiales, Salviniales, Marsileales taxonok részletes jellemzése és fontosabb fajaik bemutatása.
 
Számonkérés: írásbeli vizsga (teszt és esszé)
Követelményrendszer: 0-50% elégtelen, 51-70% elégséges, 71-80% közepes, 81-90% jó, 91-100% jeles.