Skip to Content

Magasabb rendű növények mikrobiológiája

Magasabbrendű növények mikrobiológiája (BIB 2026)

Oktató: Dobróné Dr. Tóth Márta, főiskolai docens
 
1. A gyökérfelszínt kolonizáló szaprofita mikroorganizmusok izolálása. Lágyszárú egyszikű, kétszikű, fás szárú, pillangósvirágú- és vízinövények gyökerének felszínéről mikroorganizmusok izolálása általános táptalajon. Mintavételi módszerek bemutatása.
 
2. A gyökérfelszínt kolonizáló szaprofita mikroorganizmusok meghatározása. Az előző héten izolált mikroorganizmusok tisztítása és nemzetségszintű meghatározása: telepmorfológiai vizsgálatok, sejtmorfológiai vizsgálatok, Gram festés, kataláz teszt, oxidáz teszt, OF teszt és szükség esetén további vizsgálatok.
 
3. A különböző rendszertani csoportokhoz tartozó növények gyökérfelszínt kolonizáló mikroorganizmusainak összehasonlító vizsgálata. Adatfeldolgozás, elemzés. Az eredmények bemutatása táblázattal ás diagramokkal.
 
4. A gyökérzóna tápanyagainak hatása a növényt kolonizáló mikroorganizmusok szaporodására. A gyökér által kiválasztott anyagok és más szerves és szervetlen anyagok hatásának tanulmányozása a gyökerekről izolált mikroorganizmusok növekedésére.
 
5. A talajban élő mikroorganizmusok tevékenysége által kiválasztott anyagok kimutatása. A növények által felvehető nitrogén kimutatása tenyészedényes kísérlettel.
 
6. Az előző hét kísérletének értékelése. A mikrobák által átalakított anyagok hatásának kimutatása a növények anyagfelvételére tenyészedényes kísérlettel. Különböző baktériumok keverékével oltjuk a talajokat és figyeljük a modellnövény növekedését és mérjük a talaj és a növény összesnitrogéntartalmát.
7. A gyökereket károsító mikroorganizmusok kimutatása. Fóliasátorból származó beteg palántanövények gyökerének vizsgálata. Lágyrothadást okozó baktérium izolálása, telepmorfológiai és biokémiai vizsgálata: Gram festés, kataláz teszt, oxidáz teszt, OF teszt és szükség esetén további vizsgálatok.
 
8. Módszerek megismerése a levélfelszínt kolonizáló szaprofita mikroorganizmusok izolálására és meghatározására. Könnyen leváló levélfelszíni mikroorganizmusok kimutatása érintéses módszerrel. Összes csíraszám meghatározása a levelek mosásával. A domináns mikroorganizmusok izolálása.
 
9. Az előző héten izolált mikroorganizmusok meghatározása. Telepmorfológiai és biokémiai vizsgálatok: Gram festés, kataláz teszt, oxidáz teszt, OF teszt és szükség esetén további vizsgálatok. A levélfelszín anyagainak hatása a mikroorganizmusok szaporodására. Különböző növények levelei által kiválasztott szekrétumok, pl. illóolajok hatása a baktériumok szaporodására.
 
10. Az előző hét gyakorlatának értékelése. A leveleket károsító mikroorganizmusok kimutatása. Melegházi növények beteg leveleinek mikrobiológiai vizsgálata érintéses és levélmosás módszerével.
 
 
11. Az előző héten izolált baktériumok vizsgálata: Telepmorfológiai és biokémiai vizsgálatok: Gram festés, kataláz teszt, oxidáz teszt, OF teszt és szükség esetén további vizsgálatok.
 
12. A virágzat mikroorganizmus közösségének izolálása és meghatározása. Különböző rendszertani csoportba tartozó növények virágának vagy virágzatának mikrobiológiai vizsgálata. A virágról történő mintavétel módszerének megismerése.
 
13. Az előző héten izolált mikroorganizmusok vizsgálata és összehasonlító jellemzése: Telepmorfológiai és biokémiai vizsgálatok: Gram festés, kataláz teszt, oxidáz teszt, OF teszt és szükség esetén további vizsgálatok.
 
14. Az előző héten izolált mikroorganizmusok vizsgálata és összehasonlító jellemzése: Telepmorfológiai és biokémiai vizsgálatok: Gram festés, kataláz teszt, oxidáz teszt, OF teszt és szükség esetén további vizsgálatok.
 
15. Az előző héten izolált mikroorganizmusok mennyiségi és minőségi elemzése: Telepmorfológiai és biokémiai vizsgálatok: Gram festés, kataláz teszt, oxidáz teszt, OF teszt és szükség esetén további vizsgálatok. Összehasonlító vizsgálatok készítése. A félév értékelése.