Környezet- és ökogazdálkodási specializáció záróvizsga tételei 2018 január

 Nyíregyházi Egyetem

mezőgazdasági mérnök alapképzési (BSc) szak

Környezet- és ökogazdálkodás specializáció záróvizsga tételei

2018. január

  1. a. Az őszi búza hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései

b. Ismertesse az IFOAM irányelveket és az ökológiai gazdálkodás 10 alapelvét!

  1. a. A rozs és a tritikálé hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései

b. Jellemezze a fenntartható mezőgazdaságot és technológiai elemeit!

  1. a. Az őszi és tavaszi árpa hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései

b. Az ökológiai gazdálkodás nemzetközi helyzete, szabályozása, szervezetei

  1. a. Az olajos növények (napraforgó és olajtök) hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései

b. Az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete, szabályozása, szervezetei

  1. a. A burgonya és a csicsóka hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései

b. Az ökológiai termelés ellenőrzési és tanúsítási rendszere hazánkban

  1. a. A lucerna hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései

b. Ismertesse az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási intézkedéseit!

  1. a. A kukorica (takarmány) hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései

b. A tápanyag-gazdálkodás elve és lehetőségei az ökológiai gazdálkodásban

  1. a. A gyökérzöldségek (sárgarépa) hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései

b. Talajszennyeződés szervetlen és szerves anyagokkal

  1. a. A hüvelyesek (borsó, bab) hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései

b. Ismertesse a talajremediációs eljárásokat!

  1. a. A paradicsom hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései

b. A talajdegradációs folyamatok, védekezés a káros hatások ellen

  1. a. Az alma integrált (környezetkímélő) és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései

b. A növénytermesztés környezeti hatásai – műtrágyák, növényvédő szerek hatása a talajra és a vízre

  1. a. A szilva hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései

b. Az állattartás hatása a környezetre – az állati melléktermékek típusai, kategóriái, megengedett felhasználási lehetőségei

  1. a. A meggy hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései

b. A biotermék feldolgozás és csomagolás szabályai

  1. a. A bogyós gyümölcsűek (köszméte, ribiszke, málna, szeder) hagyományos és ökológiai termesztéstechnológiája, szervezési és ökonómiai kérdései.

b. Az ökológiai növényvédelem legfontosabb technológiai elemei

  1. a. Az ökológiai szőlőtermesztés és a borkészítés technológiája, szervezése és ökonómiája

b. Mezőgazdasági hulladékok, melléktermékek kezelése, elhelyezése, hasznosítása

  1. a. A tejelő tehenek hagyományos és ökológiai tartástechnológiája, a tejtermelés szervezése és ökonómiája

b. A vetésforgó szerepe és jelentősége az ökológiai gazdálkodásban

  1. a. A marhahústermelés hagyományos és ökológiai technológiája, szervezése és ökonómiája

b. Ismertesse a talajművelés, talajvédelem elemeit az ökológiai gazdálkodásban!

  1. a. A sertéshízlalás hagyományos és ökológiai technológiája, szervezése és ökonómiája

b. Alternatív energiaforrások hasznosítási lehetőségei

  1. a. A juhtartás hagyományos és ökológiai technológiája, szervezése és ökonómiája

b. A mezőgazdaság és a biológiai diverzitás – biotechnológia, génbankok

  1. a. A pecsenyecsirke-előállítás hagyományos és ökológiai technológiája, szervezése és ökonómiája

b. Hasonlítsa össze és jellemezze röviden az iparszerű, az integrált és az ökológiai termesztési technológiát!

shadow